2013. február 9., szombat

Mese cupcake

Ez a recept a Desszertőrült című könyvből van, aminek az írója a Sugár cukrászda megálmodója. Ha valaki még nem járt ott, mindenképp el kell mennie, körülbelül olyan mint egy aprócska meseország. Ebből a világból ad ízelítőt ez a sütemény. :)



 

Hozzávalók /12 darabhoz/


- 310 ml natúr joghurt (majdnem egy egész nagy doboz joghurt)
- 1 nagy tojás
- 65 ml napraforgóolaj
- 3 kiskanál vaníliás cukor
- 345 g liszt
- 20 dkg cukor
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- + lekvár, nutella, mogyorókrém bármi ízlés szerint

A tetejére:

- 2 nagy tojás fehérje (vagy három kicsi)
- 15 dkg cukor
- szórócukor

Elkészítés

25-30 perc alatt szépen megduzzadnak
  1. A tojást összekeverjük a joghurttal az olajjal és a cukrokkal- A lisztet elvegyítjük a többi száraz hozzávalóval, és a joghurtos masszába keverjük. Nem baj ha nagyon sűrű ragadós masszát kapunk, ez a cél. 
  2. A tésztát felét igazságosan elosztjuk a muffin papírkákban. A tésztakupacokra teszünk egy kiskanál választott ízesítőt. (Én 6 nutellásat és 6 szamócalekvárosat készítettem) Ha ez megvan rákanalazzuk a maradék masszát, és betesszük az előmelegített 190°-os sütőbe. 20 - 30 percig sütjük. 
  3. A muffinokat kihűtjük.
  4. A tojásfehérjéket keverjük el a cukorral, és kis lángon főzzük egy edényben. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, ameddig ha az ujjadra csepegtetsz egy kicsit, egy kicsit csíp. Ha ez elkészült, akkor öntsd egy keverőtálpa és közepes aztán magas fokozaton habosítsd fel jó keményre. 
  5. Egy késsel, vagy szilikon ecsettel kend be vele a hideg muffinok tetejét. Szórócukorkával, gumicukorral ízlés szerint díszítjük. 

Tapasztalat


Azért nem szerettem korábban muffit sütni, mert sosem találtam el a tésztáját. Vagy száraz lett, vagy lapos, vagy össze vissza folyt. Ez azonban, (valószínűleg a joghurt miatt)  nagyon szépre felduzzadt, és nagyon puha lett a tészta. Kicsit aggódtam, mikor ezt a rengeteg lisztet belepakoltam, de abszolút finom és könnyű lett a végeredmény.


3 megjegyzés:

  1. Szia! Nem pontosan értem a máz elkészítését. Segítenél? Össze kell főzni a cukrot a tojásfehérjével? Abból úgy nem rántotta lesz? Hogyan verem aztán fel? Azért faggatlak, mert nagyon jól fest a tündértortád, el is fogom készíteni. Ilyen mázat még nem csináltam, de nagyon szeretnék. Köszi :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Azért van egyáltalán erre szükség, hogy elkerülhessük a nyers tojás okozta fertőzéseket.
      Én úgy csináltam, hogy a tojásfehérjét összeöntöttem a cukorral egy lábasban, kicsit összekutyultam, majd kis lángon kevergetve melegítettem. Fontos a folytonos kevergetés, mert akkor nem tud rántottává összeállni. (Nem szabad otthagyni, mert egy pillanat alatt össze tud állni.) Hogyha már elég meleg (beledugod az ujjad, és "megcsípi" vagyis már melegebb annál, amit kényelmesen eltűrsz) akkor gyorsan le kell kapni a tűzről, és még melegen kézi keverőgéppel kell magas fokozaton keverni, ameddig, egy kicsit kihűl, és teljesen kemény hab nem lesz belőle. Utána lehet díszíteni vele a muffinkákat... :D Egy másik eshetőség: hogyha érzed, hogy (még a tűzön) kezd összeállni rántottává a tojás, pedig még nem csípős, akkor is gyorsan le kell kapni, és felverni. (Persze csak akkor, hogyha nem állt az egész össze, de ha rendesen kevergeted, akkor ez nem fog megtörténni.) Remélem tudtam segíteni.
      Egyébként a muffin tényleg nagyon finom, ha túl bonyolultnak találod ezt a tojáshabot, akkor nyugodtan csinálj egyszerű cukormázat, vagy mascarponét a tetejére, úgy is nagyon finom.

      Törlés
    2. Köszi, így már értem. Még a "csípést" is. Nem túl bonyolult, csak nem értettem jól az elkészítés módját.

      Törlés