2013. február 9., szombat

Osztrák kuglóf

Ez volt az első sütemény, amit egyedül sütöttem. Illetve egy barátnőm is velem volt, de egyikünk sem értett igazán semmihez. Mindenesetre a kuglóf elkészült, és elfogyott. Azóta gyakran megsütöm ezt a sütit, és mindig nosztalgiával gondolok arra a napra, amikor majdnem felgyújtottuk a házat. 



Hozzávalók


- 20 dkg vaj vagy margarin

- 25 dkg cukor

- 5 tojás

- 12 dkg liszt

- 18 dkg dió, mandula vagy mogyoró

- 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé

- 1 csomag vaníliás cukor

- 1 csomag sütőpor

Elkészítés

  1. A diót, mandulát vagy mogyorót vágjuk durvára, a csokit szintén. A sütőt kapcsoljuk be, és melegítsük elő 180°-ra. 
  2. A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét verjük habbá. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport és a vaníliás cukrot. Tegyük bele a csokit és a magokat. 
  3. Keverjük (kézzel) a habot a masszába, és öntsük az egészet egy kivajazott kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt csatos formába. 
  4. 45 percig süssük 180°-on. Ha kihűlt könnyebb szeletelni. 
Azért szeretem ezt a receptet, mert midig tudja új arcát mutatni, akárhogy lehet variálni. Van, hogy meggyel csinálom, úgy is nagyon finom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése