A mai napot ez a krémes édesség tette gyönyörűvé. Az ananász az egyik kedvenc gyümölcsöm, így nálam abszolút befutó ez a sütemény. Az egyik hibája azonban az, hogy kell neki egy nap érési idő, úgyhogy most éppen a hűtőben pihennek a kosárkák - néhány kivételével... hogy a holnap reggelemet megszépítsék...
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 12 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- egy csipet só
- tejszín
A krémhez:
- 1 egész tojás
- 1 dl ananászlé
- 1,5 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg margarin vagy vaj
- 10 dkg kristálycukor (ha valaki nem annyira édesszájú, akkor csak 7-8 dkg)
Díszítéshez:
- 1 kis konzerv ananász
- reszelt csoki
Elkészítés:
- A lisztet és a sütőport összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót és a tojást. Hogyha nem áll össze (nekem ilyen problémám nem volt, gyönyörűen összeállt) akkor öntsünk hozzá pár csepp tejszínt.
- A sütőt előmelegítjük elő 180°-ra.
- A tésztából diónyi golyókat gyúrunk, és kivajazott szilikon vagy fém kosárkaformába nyomkodjuk. Körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült kihűtjük.
- A tojást az ananászlével a liszttel és a vaníliás cukorral csomómentesre keverjük, majd kis lángon sűrű krémet főzünk belőle. Ha kész kihűtjük.
- A margarint habosra keverjük a cukorral és a hideg, vagy mindenesetre langyos krémhez keverjük.
- Minden kosárkába teszünk 1-2 cikk (mérettől függően) ananászt, majd a ténylegesen hideg krémet rákanalazzuk, vagy szépen rányomjuk habzsák segítségével. A tetejét díszíthetjük ananásszal, vagy csoki forgácsokkal.
Megjegyzés:
Amikor a krémbe keverjük a margarint, a krém semmiképpen ne legyen meleg, mert a margarin elolvad benne, és a krém folyós lesz.
A sütemény egy nap érés után lesz a legfinomabb, mert akkorra érik össze a tészta és a krém íze.
Nekem 13 kosárka lett belőle.
Nekem 13 kosárka lett belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése