2013. február 17., vasárnap

Ananászos mirlitons

A mai napot ez a krémes édesség tette gyönyörűvé. Az ananász az egyik kedvenc gyümölcsöm, így nálam abszolút befutó ez a sütemény. Az egyik hibája azonban az, hogy kell neki egy nap érési idő, úgyhogy most éppen a hűtőben pihennek a kosárkák - néhány kivételével... hogy a holnap reggelemet megszépítsék... 




Hozzávalók:

A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor 
- 12 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- egy csipet só
- tejszín

A krémhez:
- 1 egész tojás
- 1 dl ananászlé
- 1,5 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg margarin vagy vaj
- 10 dkg kristálycukor (ha valaki nem annyira édesszájú, akkor csak 7-8 dkg)

Díszítéshez:
- 1 kis konzerv ananász
- reszelt csoki

Elkészítés:

  1. A lisztet és a sütőport összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót és a tojást. Hogyha nem áll össze (nekem ilyen problémám nem volt, gyönyörűen összeállt) akkor öntsünk hozzá pár csepp tejszínt.
  2. A sütőt előmelegítjük elő 180°-ra.
  3. A tésztából diónyi golyókat gyúrunk, és kivajazott szilikon vagy fém kosárkaformába nyomkodjuk. Körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült kihűtjük.
  4. A tojást az ananászlével a liszttel és a vaníliás cukorral csomómentesre keverjük, majd kis lángon sűrű krémet főzünk belőle. Ha kész kihűtjük.
  5. A margarint habosra keverjük a cukorral és a hideg, vagy mindenesetre langyos krémhez keverjük. 
  6. Minden kosárkába teszünk 1-2 cikk (mérettől függően) ananászt, majd a ténylegesen hideg krémet rákanalazzuk, vagy szépen rányomjuk habzsák segítségével. A tetejét díszíthetjük ananásszal, vagy csoki forgácsokkal.

Megjegyzés:

Amikor a krémbe keverjük a margarint, a krém semmiképpen ne legyen meleg, mert a margarin elolvad benne, és a krém folyós lesz. 
A sütemény egy nap érés után lesz a legfinomabb, mert akkorra érik össze a tészta és a krém íze.  
Nekem 13 kosárka lett belőle. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése