2013. július 29., hétfő

Cukkinis paprikás pite

Nagyon szeretem a zöldségeket, a cukkinit és a paprikát különösképpen. Főleg így nyáron, hogy mindenhez hozzá lehet jutni. Nagyon élvezem... Szóval a pitéről, bármilyen más zöldséggel is elkészíthető, padlizsánnal, póréhagymával, vagy akár tökkel, gombával. Aki nagyon szereti a húsokat csinálhat olyan verziót is. Ebben az esetben a húst ugyanúgy kell elkészíteni, mint a zöldségeket. A legjobb benne a petrezselymes sajt volt. Meg a cukkini. És a kissé roppanós piros paprika. Nem tudom. Nagyon finom volt.






Hozzávalók


Tésztához
- 22,5 dkg liszt

- 10 dkg margarin vagy vaj

- 2-3 ek. víz

- 1 evőkanál tejföl

- 1 csipet só

A töltelékhez
- 2 közepes darab cukkini

- 1 fej hagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 3 ek. tejföl

- 1 tojás

- 5 dkg selyemsonka (elhagyható)

- 2 piros paprika (én egy kápiát és egy kaliforniait használtam)

- 1 kis csokor petrezselyem

- 5-8 dkg reszelt trappista


Elkészítés

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk, majd cipóvá formázzuk és hűtőbe tesszük fél óráig pihenni. Ha túl száraz a tészta és nem áll össze, még egy kevés tejfölt adhatunk hozzá. 
  2. A hagymát vágjuk apróra, és egy kevés olajon dinszteljük meg. Dobjuk rá a sonkát, egy kicsit pirítsuk össze, majd a többi felkockázott zöldséget is adjuk hozzá: a cukkinit és a paprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Körülbelül 10 perc alatt pároljuk puhára.
  3. A tésztát vegyük ki a hűtőből nyújtsuk ki vékonyra, vágjunk ki a tésztából akkora kört, amekkora a  pite formánk. A maradék tésztát gyúrjuk át és formázzunk belőle olyan vékonyságú hengert, amekkora végigér a forma peremén. Egy kivajazott formába tegyük be a tészta alját (a kört) és az oldalára tapogassuk fel a hengert, az ujjainkkal lapogassuk el. A tészta alját szurkáljuk meg villával. Tegyük sütőbe, és süssük 180°-on 10 percig.
  4. Egy edényben keverjük össze a tojást, a tejfölt és egy kevés sót, borsot és a pépesített fokhagymát. Öntsük ezt a zöldségekre és alaposan forgassuk össze. Töltsük a tésztába és süssük 35 perc alatt készre az előmelegített sütőben.
  5. A reszelt sajtot keverjük össze az apróra vágott petrezselyemmel, és ha letelt a sütési idő tegyük a pite tetejére ás grill fokozaton pirítsuk le a tetejét. Melegen tálaljuk, köretként, vagy sonka nélkül vegetáriánus főfogásként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése