Mostanában nagyon divatosak a levendulás édességek, akármelyik blogot, vagy gasztronómiai témájú újságot néztem mindenhol előfordultak. Levendulás macaron, vagy levendulás csokikrém, nem csoda ha ez a sok izgalmas recept felkeltette a figyelmemet az eddig általam sütésre nem használt virág iránt. Először valami kevésbé rizikósat akartam készíteni. A sok keksz recept közül a Kifőztük online gasztromagazin e havi számának a receptjét vettem alapul, amit aztán egy kicsit megspékeltem citromhéjjal. Először nagyon világosra sütöttem a kekszeket (mert úgy olyan szépek), ám a második tepsit pár perccel később kaptam ki, és eléggé megbarnult a széle. Elkeseredtem egy kicsit, de aztán megkóstoltam, és láss csodát, sokkal jobban ízlett kicsit égetten és ropogósan, mint hófehéren és puhán. A harmadik tepsit ezért - már szándékosan - tovább hagytam a sütőben a lent megadott időnél. Érdemes kipróbálni, finom lett és különleges. Bocsánat a hosszú szövegért.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg hideg vaj (margarin is lehet, de vajjal ezerszer finomabb!)
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál levendula virág (frissen)
Elkészítés
- A száraz hozzávalókat összeszitáljuk egy nagy tálban. Hozzáadjuk a többit is: az aromát, a tojást és a citromot, valamint a levendulát, majd elmorzsoljuk. A hideg vajat felkockázva rádobjuk, és a többi hozzávalóval óvatos és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- 1 órát pihenni hagyjuk a hűtőben.
- A sütőt előmelegítjük 180°-ra. Egy lisztezett deszkán elfelezzük a tésztát és két hengert gyúrunk belőlük. Egy éles késsel fél cm vastag szeleteket vágunk belőle és egy sütőpapírral bélelt tepsin 8-10 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése