A diétáknak is van szép oldaluk. Például ez az ínycsiklandó zöldséghalom. Aki a padlizsánt és a cukkinit szereti, az imádni fogja ezt a főfogást, szerencsésebbeknek köretet, vagy előételt. Nem mellesleg a finom íze mellett egészséges és tápláló is. Ez a mennyiség 1, maximum két főételnek felel meg, de köretként vagy előételként négy embernek is adható.
Hozzávalók
- 1 cukkini (a maradékból sültzöldség saláta)
- 1 padlizsán (a maradékból...)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 nagyobb fej paradicsom
- 1 nagyobb szelet sonka
- 1 szelet bacon
- cheddar sajt (vagy más olvadékony sajt)
- 1 evőkanálnyi vaj
- fűszerek: só, bors, nálam zöldségfűszerkeverék
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- díszítésnek újhagyma zöldje
- 4 fogpiszkáló
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük grill fokozaton 200°-ra.
- A zöldségeket megmossuk, 4 ujjnyi vastag szeletet vágunk a közepükből, a maradékot eltesszük máskorra, vagy felkockázzuk. (A padlizsánnal kezdjük, és míg a többit szeleteljük, ezt sózzuk be és tegyük egy szitába, hogy a keserű levét kiadja. Mielőtt felhasználjuk, törölgessük át egy papírtörlővel.) A sonkát és a bacont 4 egyforma részre vágjuk.
- A vajat felolvasztjuk, fűszerezzük. Vékonyan kikenjük vele a tepsit. Növekvő sorrenben egymásra pakoljuk a zöldségeket, sajttal és sonkával rétegezve. A zöldségeket megkenjük a fűszeres vajjal. Nálam a sorrend: padlizsán, vaj, sonka, hagyma, 1 vékony szelet sajt, cukkini, bacon, paradicsom, a tetejére pedig egy kevés reszelt sajt. A kupacokat szúrjuk át fogpiszkálóval, hogy biztos ne másszanak el.
- A kockákra vágott zöldséget egy kevés olajjal és fűszerekkel összeforgatjuk és a tornyok mellé halmozzuk. A fokhagymát apróra vágjuk és a halmok tetejére szórjuk illetve a többi zöldségre.
- Grill fokozaton először alufóliával lefedve sütjük kb. 10 percig, majd megpirítjuk a tetejét. Így a padlizsán és a hagyma megpuhul, a cukkini kellemesen roppanós lesz, a sajt elolvad és a szalonna is kiadja a zsírját. (Ezért érdemes felülre tenni.)
A többi sült zöldséget egy kevés joghurttal nyakon öntve sültzöldség salátaként tálalhatjuk egy későbbi alkalommal. Erre egy remek recept itt olvasható.
Nagyon guszta! Csodásak a színek is!:) Az ember már a tavaszra gondol!
VálaszTörlésNagyon guszta! Csodásak a színek is!:) Az ember már a tavaszra gondol!
VálaszTörlésTényleg olyan szívderítő... És nagyon finom is. :)
Törlés