2015. március 25., szerda

Spenótos baconos lepény

A spenótot nagyon szeretem, de ezzel (Édesanyámmal együtt) egyedül vagyunk, a család ki nem álhatja. Sajnos a többség dönt szabály nálunk is érvényben van, így a spenótot csak egy egy kiegészítő fogásba, zöldséges pitébe csempészhetjük be. A receptben Jamie Oliver utasításait követtem, némi változtatással. Ha a tölteléket változtatják is, a pite tésztáját mindenképpen ajánlom, mert nagyon nagyon jó! Változatosan elkészíthető: sonkával, olívabogyóval, szárított paradicsommal, kukoricásan stb. 





Hozzávalók


A tésztához
- 250 g liszt
- 100 g vaj/margarin
- 25 g reszelt sajt
- só
- fűszernövények tetszés szerint (nálam egy kiskanál szárított bazsalikom)
- 1 nagy tojás felverve
- kevés tej

A töltelékhez
- diónyi vaj, olívaolaj
- 3 db finomra szeletelt vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma felkockázva vagy pépesítve
- 350 g spenót
- só, bors
- összesen 500 g sűrű tejföl/krémsajt (nálam kb 300 g tejföl, 200 g sajtkrém)
- 150 g reszelt sajt
- 3 nagy tojás
- 100 g bacon apróra vágva

Elkészítés


  1. A tésztához: a lisztet, vajat, sajtot és sót konyhai robotgépben morzsalékossá dolgozzuk, majd belerakjuk a fűszereket, tojásokat és egy kis tejet, ha nem állna össze. Egy gombócot formálunk belőle egy legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kicsit nagyobbra, mint amekkora a tepsi, majd kivajazzuk és belerakjuk a tepsibe, úgy, hogy legyen pereme is. Villával megszúrkáljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
  3. 190°-ra előmelegített sütőben a hideg tésztát 8-10 percig sütjük.
  4. Ezalatt egy kevés olívaolajon megpirítjuk a bacont és a hagymát, majd ha puha, hozzáadjuk a spenótot. (Ha nem férne bele a serpenyőbe, akkor apránként adjuk hozzá, mindig megvárva, míg az előző adag összeesik.) Sózzuk, borsozzuk. Ha teljesen összeesett a spenót, akkor vegyük le a tűzről.
  5. Egy tálban kikeverjük a tejfölt/krémsajtot, tojásokat és a sajtot, egy kevés sót és borsot.
  6. A félig sült tésztán egyenletesen oszlassuk el a spenótot, majd öntsük nyakon a tejfölös töltelékkel. Reszelt sajtot szórjunk a tetejére, majd addig süssük, míg megpirul a teteje, és a töltelék megkocsonyásodik. Melegen nagyon finom, de hidegen is jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése