Régi vágyam a csokoládé mousse. Most találtam a Praliné Paradicsom blogon egy egyszerű és nagyszerű receptet, amihez mindössze két hozzávaló szükséges. A csokoládé és a víz. Érdemes elolvasni Zsuzsi írását erről, hiszen nagyon érdekes tudomány a molekuláris gasztronómia... A receptet változtatás nélkül megcsináltam, de a 90%-os étcsokoládé nekem túl sok volt, így aki hozzám hasonlóan jobban kedveli a lágyabb ízeket, az inkább próbálja tejcsokiból készíteni, vagy kóstolja meg azt a remek forró csokit (vagy turbó kakaót) amit végül én is csináltam a végeredményből... :) Ennek ellenére jó tudni, hogy így is lehet mousse-t készíteni, a recept tényleg megvalósítható és működik. Aki szereti az étcsokoládét, imádni fogja ezt a desszertet, hiszen nincs hozzáadott tejszín és tojás, így akár fogyókúrásnak is nevezhetjük ezt az intenzív ízű édességet.
Hozzávalók
- 65 g víz
- 70 g étcsokoládé (jó minőségű - mondanák a csokisznobok, én inkább azt mondom, olyan csoki, aminek szereted az ízét, végtére is csak ez érződik majd...)
Egyéb
- jég
Elkészítés
- A csokit feldaraboljuk és a vízzel egy edénybe tesszük. Kis lángon, vagy vízgőz felett felolvasztjuk.
- Egy tálba hideg vizet öntünk (a tál akkora legyen, hogy a másik edény felé férjen és ki lehessen támasztani) jegekkel lehűtjük. Az olvadt csokit felé rakjuk és kézi habverővel kihabosítjuk. Akkor jó, ha enyhén felvert tejszínhabra emlékeztet az állaga.
- Poharakba kanalazzuk és akár rögtön is fogyasztható, de le is lehet teljesen hűteni. Annyi lesz belőle, mint ami a képen látszik. Célszerű kisebb (pl. pálinkás) poharakba tölteni, ha több embernek készül. Nagyon tömény adag!
És ami lett belőle...
90%-os csokoládéval készítettem, de én az 52-eshez vagyok ízben szokva, így a vártnál sokkal keserűbb ízt kaptam. Kicsit szerettem volna ezt enyhíteni, ezért felöntöttem egy kevés tejhabbal, és adtam hozzá két kiskanálnyi porcukrot. Végül forrócsokiként alakult újjá ez a desszert, így egy enyhébb, de jellegzetesen étcsokoládé ízű ital lett belőle.
Összekeverve a tejhabbal és a cukorral |
Elkészítés
- A kész csoki mousse-ot (lásd az előző recept) felöntöm tejhabbal. A tejhab primitív házi változata úgy készül, hogy egy üres falkonba öntök egy bő ujjnyi tejet, majd addig rázom, míg hab nem lesz belőle. Ráöntöm a mousse-ra, majd elkeverem, hozzáadok egy kevés cukrot. (Tetszés szerint.)
- Egy pohárba kanalazok két kiskanálnyit a csokikrémből, adok mellé egy kiskanál nestle kakaóport (ízesítettet), felöntöm tejjel, majd mikróban megmelegítem... Nagyon finom, jó illatú, étcsokis ízű turbó kakaó lett belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése