Nagyon rossz dolog az, hogy a fánkok általában csak farsangkor kerülnek az asztalokra. Ezen szeretnék változtatni, és buzdítani mindenkit, hogy kövesse példámat. Egy nyári borongós napon szerintem remekül fel tudja dobni a hangulatot egy finom fánk. Kicsit hosszú ugyan az elkészítése, kézzel a tészta összegyúrása közel egy óra, nekem géppel is körülbelül húsz perc volt, és a kelesztés is hosszadalmas, de a fánk garantáltan jó lesz.
Hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 2 tojás
- 15 dkg margarin
- 3 dl tej
- 8 dkg porcukor + 1 ek. kristálycukor
- 2 ek rum
Elkészítés
- 2 dl langyos tejbe tegyük a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.
- 2 tojást keverjük össze az élesztővel (ha szépen felpúposodott) a porcukorral és a rumot. Kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet, majd a maradék tejet is öntsük hozzá, utána adjuk hozzá a margarint és alaposan keverjük össze az egészet. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük a duplájára.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük addig, ameddig felforrósítjuk az olajat.
- A forró olajban süssük ki a fánkokat. Fontos, hogy úgy tegyük a fánkot az olajba, hogy a tetejét tegyük alulra.
- Porcukorral, lekvárral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése