2013. június 28., péntek

Szalagos fánk

Nagyon rossz dolog az, hogy a fánkok általában csak farsangkor kerülnek az asztalokra. Ezen szeretnék változtatni, és buzdítani mindenkit, hogy kövesse példámat. Egy nyári borongós napon szerintem remekül fel tudja dobni a hangulatot egy finom fánk. Kicsit hosszú ugyan az elkészítése, kézzel a tészta összegyúrása közel egy óra, nekem géppel is körülbelül húsz perc volt, és a kelesztés is hosszadalmas, de a fánk garantáltan jó lesz. 



Hozzávalók


- 60 dkg liszt

- 5 dkg friss élesztő

- 2 tojás

- 15 dkg margarin

- 3 dl tej

- 8 dkg porcukor + 1 ek. kristálycukor

- 2 ek rum



Elkészítés

  1. 2 dl langyos tejbe tegyük a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. 
  2. 2 tojást keverjük össze az élesztővel (ha szépen felpúposodott) a porcukorral és a rumot. Kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet, majd a maradék tejet is öntsük hozzá, utána adjuk hozzá a margarint és alaposan keverjük össze az egészet. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük a duplájára. 
  3. Lisztezett deszkán nyújtsuk fél centi vastagra és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük addig, ameddig felforrósítjuk az olajat.
  4. A forró olajban süssük ki a fánkokat. Fontos, hogy úgy tegyük a fánkot az olajba, hogy a tetejét tegyük alulra. 
  5. Porcukorral, lekvárral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése