2013. június 21., péntek

Pozsonyi kifli (diós és mákos)

Tudom, nem egy nyári sütemény, de mint már említettem a családi találkozóra sütök, ahova ez tökéletes. Aki pedig nyári édességet szeretne süssön joghurtos édességet, vagy bármi mást, amit szeretne, de ezt a süteményt vétek kihagyni. Komolyan mondom, eszméletlen finom. Én inkább dió párti vagyok, de közkívánatra készítettem mákos töltelékest is. Ki kell próbálni. Tudom, ez így nyílt manipuláció, de tényleg nagyon megéri megkóstolni. A töltelék puha, a tészta omlós... Azt gondolom nem is kell ragozni... Aki csak diós vagy csak mákos tölteléket szeretne, az duplázza meg a mennyiségeket, mert amit megadtam az csak a fél adagra lenne elég.



Hozzávalók /30-35 darab kiflihez/


A tésztához
- 50 dkg liszt

- 25 dkg vaj vagy margarin

- 3 dkg élesztő

- 2 dl langyos tej

- 3 dkg + 2 kiskanálnyi cukor

- egy csipet só

- késhegynyi őrölt fahéj

- 1 citrom reszelt héja

- 1 tojás

Diós töltelékhez
- 15 dkg finomra darált dió

- 5 dkg cukor

- fél dl tej

- 1 kis marék mazsola (ízlés szerint elhagyható vagy növelhető)

Mákos töltelékhez
- 5 dkg cukor

- 15 dkg darált mák

- fél dl tej

- 1 kiskanál méz


Elkészítés

  1. A langyos tejbe tegyük a kevesebb cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük meleg helyre és futtassuk fel. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, adjuk hozzá a cukrot, a sót, fahéjat a citromhéjat, majd a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze. Ha nem állna össze (nekem nem volt ilyen problémám) adjunk hozzá még egy kevés langyos tejet. A tésztát formázzuk cipó alakúra, takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük fél órát.
  2. A töltelékekhez: a mákot illetve a diót daráljuk le. A tejet (mindegyiknél külön-külön) forraljuk fel a cukorral, illetve a mákosat a mézzel. Mivel a tej nagyon kicsi mennyiség (de ne használjunk többet, mert folyós lehet a töltelék) nagyon kis lángon főzzük, ügyelve arra, hogy ne égjen le. Adjuk hozzá a mákot, illetve a diót, a diós részhez a mazsolát is. Keverjük össze alaposan. A mákos nekem túl száraznak tűnt, de alaposan átkeverve már jó volt. Hűtsük ki a töltelékeket.
  3. A tésztából csipkedjünk egyenletes nagyságú golyókat, amiket nyújtsunk ki 2-3 mm-es vastagságú körré. Halmozzunk az egyik felére bőven a töltelékből, majd a másik felét hajtsuk rá és formázzunk belőle kiflit. Akkor finom, hogy sok benne a töltelék. Ha a töltelék megkeményedne hígítsuk egy kevés tejjel. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól nagy távolságra.
  4. A kifliket kenjük meg a felvert tojással, majd hagyjuk állni fél órát. (Célszerű folyamatosan kenni és kifliket csinálni, mert akkor az elsők pont jók lesznek, mire a végét elkészítettük.) Ha letelt az idő kenjük át megint a tojással.
  5. Előmelegített 200°-os sütőben süssük aranybarnára körülbelül 8-10 perc alatt.

Tipp

Ha marad még tészta, akkor használjunk tölteléknek szilvalekvárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése