2013. június 15., szombat

Marcipános-mandulás korong

A hétvégén ballagásra megyek, ezért szerettem volna sütni valami szépet, finomat. Általában ezt a süteményt Karácsonykor szoktam csinálni, de mégis, úgy gondoltam ezt most az ideális ballagós süti. Persze akkor még nem gondoltam arra, hogy a csoki esetleg szétolvad a nagy melegben, de hát késő bánat. Úgy is nagyon finom lesz. A sütinek két komoly hátulütője van. Kissé költséges, és nagyon időigényes. Ennek ellenére viszont nagyon dekoratív, és igazán finom. Olyan kis elegáns, nem? A recept egyébként Lajos Maritól van, csak az arányokat kicsit megváltoztattam.




Hozzávalók (3 cm átmérőjű formával 100-120 darab)


A tésztához
- 25 dkg finomliszt

- 1 kávéskanál sütőpor, egy csipet só

- 15 dkg vaj (esetleg margarin)

- 8 dkg porcukor

- 1 tasak vaníliás cukor

- 5 dkg hámozott, darált mandula

- 1 tojássárga


A díszítéshez
- kb. 10 dkg házi baracklekvár

- 50 dkg fehér marcipánmassza

- pár csepp mandulaaroma (elhagyható)

- 5 dkg porcukor

- 15 dkg tortabevonó étcsokoládé

- 50-60 szem mandula kettépattintva


Elkészítés

  1. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval. Beledolgozzuk a tojást, a margarint, a cukrokat és a mandulát, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pár óráig pihentetjük a tésztát. (Aki siet fél óráig, aki ráér akár egy éjszakát is hagyja a hűtőben.)
  2. A tésztát nagyon vékonyra (2mm) nyújtjuk, majd 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180°-os sütőben megsütjük. Fontos, hogy nagyon világos fehér színű maradjon!
  3. A marcipánmasszát kézzel felmelegítjük, csöpögtessünk bele 5-6 csepp mandulaaromát, majd porcukros felületen nagyon vékonyra nyújtjuk. Ugyanazzal a formával, amivel a tésztát formáztuk szaggassunk ebből is szabályos köröket. 
  4. A kekszek csúnyábbik oldalát (ami a sütéskor alul volt) kenjük meg vékonyan lekvárral, majd helyezzünk rá egy marcipánkorongot. 
  5. Amikor már a kekszek be vannak borítva marcipánnal, kezdjük el olvasztani a csokoládét. Ha kész vegyük le a tűzről. A korongokat mártsuk meg félig a csokiban, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és nyomjunk a közepébe egy fél mandulát. 
  6. Ha a csoki megszilárdult, akkor tehetjük hűtőbe.

Tipp

Ha nagyon elfáradtunk félbe lehet hagyni a munkát akármikor, (pl csokimártás előtt) mert a kekszek elállnak.
Ha drágálljuk a marcipánt, de szeretnénk hasonlót csinálni, akkor süssük meg a kekszet, ragasszuk össze lekvárral, és úgy mártsuk be félig csokiba. Ebben az esetben a csoki után meg lehet mártani a kekszeket mogyoródarabkákban, vagy kókuszreszelékben, úgy is különleges desszertet kapunk.
Ha nehezen nyúlik a tészta ne adjunk hozzá sok lisztet, mert elrontja az ízét, inkább két sütőpapír között nyújtsuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése