2013. június 9., vasárnap

Májgaluska leves

A májgaluska leves egyike azoknak a leveseknek amiket én nem sűrűn eszem otthon, mert még mindig a menzás borzalom jut róla eszembe ahányszor csak rágondolok. Ennek ellenére ma ezt készítettem ebédre. A galuska lágy volt nagyon, ezért egy kicsit szétesett, de nagyon puha és finom volt. A receptet Horváth Ilona egy nagyon régi szakácskönyvéből néztem, és alakítgattam kedvem szerint. A leves pedig egyszerű zöldség leves sok zöldbabbal és répával. Nagyon tavaszias, és laktató is.



Hozzávalók


- 10-15 dkg csirkemáj (körülbelül egy nagy maréknyi)

- 1 tojás

- 1 zsemle delikátos meleg vízbe áztatva

- 1 kiskanálnyi majoranna

- 1 kis csokor friss petrezselyem

- kb 10-12 púpos evőkanál liszt

- 2 l víz

- 2 leveskocka

- só, bors

- fél kiló leveszöldség (nálam: 20 dkg zöldbab, 30 dkg egyéb: répa, karfiol, kelbimbó stb.)


Elkészítés

  1. A májat megtisztítjuk, majd egy éles vékony pengéjű késsel szétkapargatjuk. A lényeg, hogy kicsit trutyis legyen. 
  2. A tojást keverjük ki, hogy kihabosodjon, a zsömlét áztassuk meleg deliátos (vagy más fűszeres) vízbe. A tojáshoz adjuk a májat, majd a kifacsart zsemlét (ami jól meg kell, hogy szívja magát) és kézi robotgéppel homogén masszává keverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, majd a majorannát is.
  3. Annyi lisztet tegyünk bele, amennyivel egy sűrű tésztát kapunk. Nekem ez a fent jelzett mennyiség volt. Aki keményebben szereti tegyen hozzá többet. A kész masszát tegyük hűtőbe ameddig a levest elkészítjük.
  4. A vizet tegyük fel a tűzre és nagy lángon forraljuk fel Adjuk hozzá a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, majd dobáljuk bele a meghámozott/megtisztított zöldségeket is. 
  5. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor szaggassuk a levesbe a galuskát a következőképpen: egy kiskanalat először mártsunk meg a levesben, majd úgy vegyünk vele egy keveset a galuskatésztából, Érintsük a lébe a kanállal együtt, így könnyen leválik. 
  6. Ha az összes galuskát beleszaggattuk akkor még 1-2 percig forraljuk a levest, majd forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése