A májgaluska leves egyike azoknak a leveseknek amiket én nem sűrűn eszem otthon, mert még mindig a menzás borzalom jut róla eszembe ahányszor csak rágondolok. Ennek ellenére ma ezt készítettem ebédre. A galuska lágy volt nagyon, ezért egy kicsit szétesett, de nagyon puha és finom volt. A receptet Horváth Ilona egy nagyon régi szakácskönyvéből néztem, és alakítgattam kedvem szerint. A leves pedig egyszerű zöldség leves sok zöldbabbal és répával. Nagyon tavaszias, és laktató is.
Hozzávalók
- 10-15 dkg csirkemáj (körülbelül egy nagy maréknyi)
- 1 tojás
- 1 zsemle delikátos meleg vízbe áztatva
- 1 kiskanálnyi majoranna
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- kb 10-12 púpos evőkanál liszt
- 2 l víz
- 2 leveskocka
- só, bors
- fél kiló leveszöldség (nálam: 20 dkg zöldbab, 30 dkg egyéb: répa, karfiol, kelbimbó stb.)
Elkészítés
- A májat megtisztítjuk, majd egy éles vékony pengéjű késsel szétkapargatjuk. A lényeg, hogy kicsit trutyis legyen.
- A tojást keverjük ki, hogy kihabosodjon, a zsömlét áztassuk meleg deliátos (vagy más fűszeres) vízbe. A tojáshoz adjuk a májat, majd a kifacsart zsemlét (ami jól meg kell, hogy szívja magát) és kézi robotgéppel homogén masszává keverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, majd a majorannát is.
- Annyi lisztet tegyünk bele, amennyivel egy sűrű tésztát kapunk. Nekem ez a fent jelzett mennyiség volt. Aki keményebben szereti tegyen hozzá többet. A kész masszát tegyük hűtőbe ameddig a levest elkészítjük.
- A vizet tegyük fel a tűzre és nagy lángon forraljuk fel Adjuk hozzá a leveskockát, sózzuk, borsozzuk, majd dobáljuk bele a meghámozott/megtisztított zöldségeket is.
- Ha megpuhultak a zöldségek, akkor szaggassuk a levesbe a galuskát a következőképpen: egy kiskanalat először mártsunk meg a levesben, majd úgy vegyünk vele egy keveset a galuskatésztából, Érintsük a lébe a kanállal együtt, így könnyen leválik.
- Ha az összes galuskát beleszaggattuk akkor még 1-2 percig forraljuk a levest, majd forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése