Ez az a desszert, amit senkinek sem kell bemutatni. Mindenki ismeri, mindenki szereti... Legalábbis én még nem hallottam soha embertől azt, hogy "Madártej, blááá, vidd innen..." Annak ellenére, hogy ez a finomság mindenki kedvence, mégis ritkán kerül asztalra azért, mert elég macerás elkészíteni. Sajnálom, de a bizakodóknak azt kell mondanom, hogy nem, nem találtam ki olyan receptet, ami ezt a nehézkes főzési eljárást megkönnyítené, vagy leegyszerűsítené. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy aki elkészíti ezt az édességet, nem fog csalódni.
Hozzávalók
- 3 l tej
- 8 tojás
- 1 rúd vanília
- 30 dkg cukor
- 2 marék mazsola (elhagyható)
Elkészítés
- A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét kezdjük el fényes habbá verni. Ha alakul adjunk hozzá 10 dkg cukrot, és verjük addig míg egész kemény lesz.
- Ezalatt 2,5 l tejet egy nagy fazékban kezdjünk el forralni a mazsolával és a maradék cukor felével. A vanília rudat vágjuk ketté hosszában, majd keresztben, és adjuk a tejhez.
- A tojássárgákat verjük a maradék (10 dkg) cukorral addig ameddig kemény krém lesz belőle. Akkor jó, ha belenyúlunk egy kanállal, és utána meglátszik a kanál nyoma a krémben.
- Ha a tej forr, akkor a fehérjét készítjük elő, és egy kanállal diónyi nagyságú darabkákat szaggassunk a tejbe. Mivel nőni fog a hab inkább kevesebbet tegyünk bele, mint amennyi sorosan elférne. A habgaluskákat 1-1,5 perc múlva fordítjuk meg és főzzük meg a másik felét is. Igazából akkor jó, ha egy enyhén megsárgul a felülete, de ez nem mindig látszik. A lényeg, hogy mind a kettő fele főjön egy kicsit. Ha kész a galuska tegyük egy nagy műanyag tálba (amiben szervírozni akarjuk) vagy üvegedénybe. Főzzük ki az összes galuskát.
- A keményre kevert cukros tojáskrémhez adjunk 5 dl tejet, majd keverjük teljesen homogénre. Adjuk aztán a folyadékot a forró tejhez. Folyamatosan keverjük, nehogy a tojás összeugorjon. Amikor rendesen elkeveredett egymással a tej és a tojásos folyadék, vegyük le a tűzről, és öntsük a galuskákra.
- Kihűtve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése