Non plus ultra magyarul annyit tesz: nincs több, ne tovább. Ilyen vonatkozásban értelmezhetjük úgy is, hogy az ízek netovábbja. Nem egy szerény név, de a süteményt megkóstolva azt gondolom még senki nem érzett felháborodást, amiatt, hogy túlzott volna ez a megnevezés. A habcsók roppanós-lágyságát, és a linzer klasszikus ízét ötvözi ez az édesség. Nagyon fáradtságos elkészíteni, mert sok idő, de abszolút megéri. Édesanyám csak úgy hívja: a lutri süti. A habja ugyanis nagyon sok mindentől függ. Ha nem is sikerül tökéletesre, az íze akkor is fenséges lesz, még ha a hab ragacsos, vagy egy kicsit fonnyadt is.
Hozzávalók /kb. 50-60 darabhoz/
- 27 dkg finomliszt
- 24 dkg vaj vagy margarin
- 3 tojás (szétválasztva) + 2 tojásfehérje
- 1 kiskanál vaníliás cukor
- 1 kiskanál ecet (vagy citromlé)
- 30 dkg porcukor
- baracklekvár
Elkészítés
- A lisztből, vajból, 3 tojássárgájából és a vaníliás cukorból tésztát gyúrunk. Gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 20 percre.
- Meglisztezett deszkán 1-2 mm vastagra nyújtjuk, és a legkisebb szaggatóval (kb 2cm átmérőjűvel) kiszaggatjuk az összes tésztát. (Ez elég sok idő, szóval ha vannak szorgos kiskezek a háznál nyugodtan fogjuk be őket.) A köröket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- A tojást a porcukorral és az ecettel fényes habbá verjük. (Az elején adjuk hozzá a cukrot és az ecetet is.) Akkor jó, ha megáll.
- A korongokra egy kiskanál segítségével rápakoljuk a habot.
- Előmelegített 180°-os sütőben világossárgára sütjük.
- Ha kihűlt két sütit ragasszunk össze baracklekvárral (vagy tetszőlegesen más lekvárral, krémmel) úgy, hogy a sütik habbal kifelé álljanak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése