2013. március 29., péntek

Non plus ultra

Non plus ultra magyarul annyit tesz: nincs több, ne tovább. Ilyen vonatkozásban értelmezhetjük úgy is, hogy az ízek netovábbja. Nem egy szerény név, de a süteményt megkóstolva azt gondolom még senki nem érzett felháborodást, amiatt, hogy túlzott volna ez a megnevezés. A habcsók roppanós-lágyságát, és a linzer klasszikus ízét ötvözi ez az édesség. Nagyon fáradtságos elkészíteni, mert sok idő, de abszolút megéri. Édesanyám csak úgy hívja: a lutri süti. A habja ugyanis nagyon sok mindentől függ. Ha nem is sikerül tökéletesre, az íze akkor is fenséges lesz, még ha a hab ragacsos, vagy egy kicsit fonnyadt is. 



Hozzávalók /kb. 50-60 darabhoz/


- 27 dkg finomliszt

- 24 dkg vaj vagy margarin

- 3 tojás (szétválasztva) + 2 tojásfehérje

- 1 kiskanál vaníliás cukor

- 1 kiskanál ecet (vagy citromlé)

- 30 dkg porcukor

- baracklekvár


Elkészítés

  1. A lisztből, vajból, 3 tojássárgájából és a vaníliás cukorból tésztát gyúrunk. Gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 20 percre.
  2. Meglisztezett deszkán 1-2 mm vastagra nyújtjuk, és a legkisebb szaggatóval (kb 2cm átmérőjűvel) kiszaggatjuk az összes tésztát. (Ez elég sok idő, szóval ha vannak szorgos kiskezek a háznál nyugodtan fogjuk be őket.) A köröket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  3. A tojást a porcukorral és az ecettel fényes habbá verjük. (Az elején adjuk hozzá a cukrot és az ecetet is.) Akkor jó, ha megáll.
  4. A korongokra egy kiskanál segítségével rápakoljuk a habot. 
  5. Előmelegített 180°-os sütőben világossárgára sütjük. 
  6. Ha kihűlt két sütit ragasszunk össze baracklekvárral (vagy tetszőlegesen más lekvárral, krémmel) úgy, hogy a sütik habbal kifelé álljanak. 

Megjegyzés

Ha a hab kemény, akkor nagyon sokáig eláll. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése