Nem tudom ismerik-e azt a finom kekszet, ami rém drága, de rendkívül finom... Na ez az. A receptet Áginál találtam, de ostyasütő hiányában eddig halogattam az elkészítését, ám tegnap a kelenföldi piacon egy rozsdás vaskupac tetején megpillantottam ezt a hasznos kis szerszámot. A kép elkészítésében - a holland "dizájnban" - szintén Ági képei ihlettek. Az én "változatom" annyiban tér el az eredetitől, hogy - próbasütés lévén - nem formáztam meg gyönyörűre a kekszeket, örültem, hogy egyszerre tudok krémet kavarni és ostyát sütni. A boltitól egyébként annyiban tér el, hogy ez a tészta kicsit vastagabb, de ez nyilván ostyasütőtől függ. Egyébként nagyon finom, édesapám nutellával megkenve ette, úgy is ízlett neki.
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg friss élesztő
- 0,6 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
A karamellhez
- 3,5 dl tej
- 25 dkg kristálycukor
- 1 tk. fahéj
- 5 dkg vaj
- 1 csipet só
Elkészítés
- Az élesztőt elmorzsoljuk a tejjel, majd felváltva hozzáadjuk a lisztet, a vajat, majd a tojást és a többi hozzávalót. Alaposan összegyúrjuk, majd egy óráig lefedve pihentetjük.
- A tésztából egyenlő nagyságú golyókat formázunk, majd olajozott ostyasütőben szép barnára sütjük. A még meleg korongokat lehet formázni, tehát ha szabályos tallérokat szeretnénk, akkor még forrón nagy pogácsaszaggatóval szabályos köröket vághatunk ki belőle.
- A krémhez a hozzávalókat öntsük egy lábasba és folyamatosan kevergetve főzzük sűrű karamellé. Ez körülbelül 40 perc. A krém hamar megszilárdul, ilyenkor újra kell melegíteni egy kevés (!) tejjel. A tallérokat a karamellkrémmel töltjük meg. (Mivel hamar szilárdul nem érdemes vacakolni, csak egy kanállal a közepére a krémet, rá a másik tallért, körkörösen megforgatni, hogy mindenütt érje.)
ez a recept elég pontatlan. főleg a 3 as pont.
VálaszTörlés