2014. május 3., szombat

Somlói galuska torta

Édesapám születésnapjára készült ez a meglepetés torta, ugyanis titkos forrásokból megtudtam, hogy - bár nem édesszájú -  oda van a somlóiért. Sok meggyel, dióval és mazsolával... Nagyon jól sikerült. Külön tetszik a receptben, hogy bármit bármilyen arányban fel lehet használni hozzá. Tejszínhabbal különösen jó. A recept kicsit szedett-vedett. Alapjába véve az ihletet egy Miele főzőiskolás videó adata, de átalakítottam, mert három lap helyett kettőt sütöttem, illetve pluszba tettem a töltelékhez meggyet, valamint a csoki öntetet ganage formában tettem a torta tetejére. A vaníliás krém Horváth Ilona receptje.



Hozzávalók

A tésztához
- 5 tojás

- 5 nagy evőkanál cukor

- 4 púpos evőkanál liszt

- 1 púpos evőkanál kakaó

- 1 púpos evőkanál dió

A krémhez
- 2 dl tej

- 2 tojássárga

- 12 dkg cukor

- 1 csomag vaníliás cukor

A ganage-hoz
- 10 dkg étcsokoládé

- 1 dl tejszín

A töltéshez
- 1 üveg magozott meggybefőtt

- 1 nagy marék durvára vágott dió

- 1 nagy marék mazsola

- 3 evőkanál rum



Elkészítés

  1. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgát kikeverjük a cukorral és a liszttel, majd hozzákeverjük spaktulával a habot óvatosan. A tészta egyik felébe a dió, a másikba a kakaó kerüljön.
  2. 170°-on kb. 20 perc alatt készre sütjük a piskóta lapokat. 
  3. A krémet elkészítjük: A tojást kikeverjük a cukorral nagyon sűrűre, majd a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. A forró tejet a tojássárgához öntjük és alaposan kikeverjük, majd az egészet visszaöntjük a lábosba, amelyben a tejet forraltuk és sűrűre főzzük.
  4. A tortát megtöltjük: a csúnyábbik piskóta kerüljön alulra. Locsoljuk meg bőven a meggybefőtt levével, majd szórjuk meg meggyel. Kenjük rá a krémet, majd a diót mazsolát, majd megint a meggyet rétegezzük. A másik piskótával fedjük be. Locsoljuk meg meggylével. Tegyük hidegre, míg a ganage elkészül.
  5.  A tejszínt kis lángon melegítsük forróra, majd a csokit tördeljük bele és minél kevesebb keveréssel olvasszuk össze. (Ha sok levegőt juttatunk bele buborékos lesz a ganage.) Ha már kihűlt vonjuk be vele a tortát. Darált dióval vagy tejszínhabbal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése