2014. május 19., hétfő

Túrófánk

A túrófánk nálunk örök kedvenc. Télen, nyáron, esőben, fagyban, 40 fokban, mindig hatalmas sikere van, gyorsan elfogy. Egy kiadós leves után, vagy lightos ebéd desszertjeként kiváló! A recept Édesanyámé, és egyszerűen elronthatatlan. A dekoratív külseje és a jó íze mellett (fél kiló túróval lehet egyáltalán rossz?) azért is szeretem, mert sokkal kevésbé szívja magába az olajat, mint például a szalagos fánk, így hidegen is nagyon finom.




Hozzávalók (kb 40 darab lesz belőle)


- 28 dkg liszt + a formázáshoz

- fél zacskó sütőpor

- csipet só

- 4 egész tojás

- 3 evőkanál kristálycukor

- 50 dkg túró (vagy ha egy zacskó 450 g-os az is jó)

- olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. A cukrot és a tojást kikeverjük, majd a túrót és a száraz hozzávalókat is hozzáadjuk. Egy sűrű tésztát kapunk.
  2. Egy tálcát alaposan belisztezünk, majd a tésztából egy evőkanál segítségével diónál kicsit nagyobb golyókat formázunk. (Lisztes kézzel könnyebb vele dolgozni. Lisztezett felületre tegyük, különben leragad.)
  3. Egy edényben (mi olaj takarékosság miatt egy lábast szoktunk használni nem serpenyőt.) olajat hevítünk. Ha felpezseg, hogyha egy kevés lisztet szórunk bele, akkor beletesszük a fánkokat, és kis lángon 3-4 perc alatt pirosra sütjük. Ha van helyük, akkor maguktól forognak, nem kell őket megfordítani. Szalvétával befedett tálra tesszük őket. (Egy kicsit le kell csepegtetni, de nem szívja magába az olajat.)
  4. Porcukorral, lekvárokkal nagyon finom! Melegen a legjobb, de hidegen is kiváló!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése