A túrófánk nálunk örök kedvenc. Télen, nyáron, esőben, fagyban, 40 fokban, mindig hatalmas sikere van, gyorsan elfogy. Egy kiadós leves után, vagy lightos ebéd desszertjeként kiváló! A recept Édesanyámé, és egyszerűen elronthatatlan. A dekoratív külseje és a jó íze mellett (fél kiló túróval lehet egyáltalán rossz?) azért is szeretem, mert sokkal kevésbé szívja magába az olajat, mint például a szalagos fánk, így hidegen is nagyon finom.
Hozzávalók (kb 40 darab lesz belőle)
- 28 dkg liszt + a formázáshoz
- fél zacskó sütőpor
- csipet só
- 4 egész tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- 50 dkg túró (vagy ha egy zacskó 450 g-os az is jó)
- olaj a sütéshez
Elkészítés
- A cukrot és a tojást kikeverjük, majd a túrót és a száraz hozzávalókat is hozzáadjuk. Egy sűrű tésztát kapunk.
- Egy tálcát alaposan belisztezünk, majd a tésztából egy evőkanál segítségével diónál kicsit nagyobb golyókat formázunk. (Lisztes kézzel könnyebb vele dolgozni. Lisztezett felületre tegyük, különben leragad.)
- Egy edényben (mi olaj takarékosság miatt egy lábast szoktunk használni nem serpenyőt.) olajat hevítünk. Ha felpezseg, hogyha egy kevés lisztet szórunk bele, akkor beletesszük a fánkokat, és kis lángon 3-4 perc alatt pirosra sütjük. Ha van helyük, akkor maguktól forognak, nem kell őket megfordítani. Szalvétával befedett tálra tesszük őket. (Egy kicsit le kell csepegtetni, de nem szívja magába az olajat.)
- Porcukorral, lekvárokkal nagyon finom! Melegen a legjobb, de hidegen is kiváló!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése