2014. május 27., kedd

Vesepecsenye zsályás krumplival és tejszínes gombamártással

Hosszú lett volna a cím, ha mindent beleírok, amit ki akarok hangsúlyozni. A zsályás krumpli puha, omlós, de a pirítás miatt a külseje roppanós és a vaj miatt fantasztikus ízű. A gombamártás krémes, a mustár miatt különleges ízű, a krumpli főzőleve pedig nagyszerű állagot ad neki. A hús pedig férfias, nem akartam bravúrozni a fűszerezéssel, ez így egyszerűen nagyon jól illet a gombához és a krumplihoz. Ó, a gombamártás talán elviselt volna egy löttyintésnyi fehérbort, de nem volt itthon, ám ha Önöknél van nyugodtan tegyenek bele. A zsályát pedig le lehet váltani kakukkfűre, rozmaringra, bármilyen tetszőleges zöld fűszerre. Egyébként a fogás isteni. Komolyan. 
Hogyha tetszik a kép vagy a recept kérlek likeold facebookon ugyanis beneveztem vele egy versenyre.






Hozzávalók (2 főre)


- 4 szelet marha vesepecsenye

- só, bors

- olívaolaj és vaj keveréke a sütéshez

A krumplihoz
- 4-5 kisebb darab krumpli

- 1 diónyi vaj

- só, bors

- 5 nagyobb levél zsálya

A mártáshoz
- 25 dkg gomba (3-4 nagy fej)

- 1 kis diónyi vaj

- só, bors

- 1 dl tejszín

- 1 gerezd fokhagyma

- 1 csipet liszt

- 1 kiskanál mustár


Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, hasábokra (vagy tetszőleges formára) vágjuk és lobogó sós vízben 8-10 perc alatt puhára főzzük. Egy serpenyőben felmelegítünk 1 evőkanálnyi vajat, rádobjuk a leszűrt krumplit, sózzuk, borsozzuk és rátépkedjük a zsályaleveleket. Időnként átforgatva megpirítjuk.
  2. A húst sózzuk, borsozzuk. Egy másik serpenyőben felmelegítünk 1 löttyintésnyi olívaolajat és egy diónyi vajat, majd ezek keverékén kisütjük a húst. (Pár perc oldalanként, letakarva a serpenyő fedelével.)
  3. A gombát felszeleteljük vékonyra. A krumplit ha szép pirosra pirult egy tálalóedénybe tesszük, a gombát pedig a mártáshoz való vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és lefedve addig pároljuk, míg meg nem puhul. (Közben nézzük a húst, hogy rendben van-e, akkor jó ha pirosra sül mind a két oldala. Ha kész tegyük a krumpli mellé, és alufóliával fedjük le.) Ízesítsük a gombát 1 gerezd pépesített fokhagymával, majd öntsük hozzá a tejszínt és a lisztet. Alaposan keverjük el. Ha besűrűsödött és rottyant egyet, akkor a burgonya főzővizével állíthatunk a sűrűségén. (A krumpli főzőleve tele van keményítővel, így akárcsak a tészta főzővize alkalmas a mártások hígítására, selymes állagúvá teszi azokat.) A tűzről levéve a mustárral keverjük el alaposan. A hús és a krumpli mellé tálaljuk.
  4. Én a hús mellett az olajban pár zsályalevelet kisütöttem, ropogósak és nagyon jóízűek lettek. Ezzel díszítettem az ételt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése