Egy egész napos süteményről van szó. Elkezdi az ember reggel és késő délután fejei be. Hogy megéri-e? Attól függ... Ha az ember szereti látni a szerettei arcán az elégedett mosolyt, miközben harapás közben lefújják a sütiről a porcukor felét, akkor a válasz igen, megéri. A hájas elkészítésében nagyon hasonlít a vajas tésztához, ugyanis itt is egy alap tésztára kell hájat kenni, és utána hajtogatni. Hogy miért kézkrém? A süti elkészítése a háj megtisztításával kezdődik, lényegében tapicskolás a zsírban. A tisztítás után a kezem olyan puha és ápolt volt, hogy öröm volt nézni. A szépségipar biztos meghökkenne egy ilyen szlogenen: Kikezdi a tél a kezét? Száraz, és fénytelen a bőre? Süssön hájast! De lényegében erről van szó...
A recept a Nagymamámé, bár mikor egy kicsit utánanéztem a dolgoknak egy ugyanilyet találtam Horváth Ilona egyik szakácskönyvében. A töltelék bármi lehet, én most diósat, mákosat és szilvalekvárosat csináltam. A süteményről: nagyon finom! Legyen ez az a süti, amit egyszer meg kell sütni mindenkinek. Ropogós, de omlós, puha és hm... mennyei finom.
A recept a Nagymamámé, bár mikor egy kicsit utánanéztem a dolgoknak egy ugyanilyet találtam Horváth Ilona egyik szakácskönyvében. A töltelék bármi lehet, én most diósat, mákosat és szilvalekvárosat csináltam. A süteményről: nagyon finom! Legyen ez az a süti, amit egyszer meg kell sütni mindenkinek. Ropogós, de omlós, puha és hm... mennyei finom.
Hozzávalók
- 40 dkg libaháj
- 10 dkg rétesliszt
- 70 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál ecet
- 1 mokkáskanál porcukor
- 1 csipet só
- víz
Töltelék
- recept itt
- 1 tojás
- porcukor
Elkészítés
- A hájat tisztítsuk meg a hártyáktól, erektől, és a keményebb részektől (ez körülbelül fél óra), majd daráljuk le. Keverjük össze a rétesliszttel. Hideg helyen pihentessük míg a tésztát elkészítjük.
- A lisztet, tojást, ecetet, tejfölt, cukrot és sót morzsoljuk össze. Annyi vízzel amennyivel ruganyos tésztát kapunk. (kb. 1 dl) 15 percig hidegre tesszük pihenni. Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket. (Ugyanazzal készítettem, mint a pozsonyi kiflit. Most 30 dkg dióból és 20 dkg mákból készítettem a tölteléket, a dióshoz mézet használtam cukor helyett.)
- A tésztát deszkára téve nagyon vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a lisztes hájjal, feltekerjük, kicsit lelapogatjuk a sodrófával, majd óvatosan kinyújtjuk, majd összehajtjuk: először a bal, majd a jobb "szárnyat" hajtjuk középre. Hideg helyen 20 percig pihentetjük. Még kétszer hajtogatjuk, és pihentetjük.
- A tésztát kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra. Kockákat vágunk belőle és a töltelékkel megtöltjük. (Lehet belőle batyut, háromszöget vagy párnácskát is csinálni.) Tojással megkenjük.
- 190°-os sütőben 15-20 percig sütjük, addig ameddig a teteje egy kis színt kap.
- Forrón porcukorba forgatjuk. Mivel sem a tészta, sem a töltelék nem túl édes, nem lesz túlzás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése