2014. január 19., vasárnap

Vérnarancs dzsem - vámpír kaja?

A vérnarancs nem annyira elterjedt itthon. Ezt azért gondolom így, mert - bár elvileg szezonja van - Budapesten sehol sem találtam ilyet. Debrecenben is csak hosszas portyázásnál akadtam véletlenül egy kedves nénire, akitől azonnal vettem két kilót. Az ötlet, hogy lekvárt főzzek belőle már régen motoszkált a fejemben, konkrétan azóta, hogy az egyik Ínyenc magazinban láttam egy jó receptet.
A lekvár, ami inkább dzsem lett, mert eléggé darabos (akit ez zavar turmixolja majd össze, én kifejezetten így szeretem.) eléggé folyékony maradt. Süteményekbe, édes mártásokba vagy öntetekbe, esetleg húsok mellé is kitűnő! És persze minden vámpírnak kötelezően ajánlott a fogyasztása. :)





Hozzávalók


- 5 darab vérnarancs

- 1 nagy darab narancs

- 40 dkg befőző cukor (ebben már van sűrítő anyag)

- rengeteg türelem

Elkészítés


  1. A narancsokat nagyon alaposan megmossuk. A héját óvatosan lefejtjük (hogy nagyobb darabokból álljon) majd éles késsel a héjról a fehér részt levágjuk, illetve lekaparjuk, majd a maradt héjat nagyon vékony szálakra vágjuk. Aki nem szereti, hogy darabos a lekvárja, az csak reszelje le a héjat. Mikor már ebbe beleőszültünk jön a munka java: a narancsokat cikkekre szedjük és a fehér hártyát mindenhol eltávolítjuk. Mivel a levét is fel kell fogni célszerű egy mély edény felett dolgozni.
  2. A narancs darabokat öntsük le 40 dkg cukorral és hagyjuk fél órát állni, időnként meg lehet keverni, de nem szükséges. Ennyi idő alatt a cukor feloldódik.
  3. Az egészet egy lábasba tesszük, nagy lángon folytonos kevergetés mellett felforraljuk, majd kis lángon forraljuk még 2-3 percig. Forrón steril (lásd lent) üvegekbe öntjük egy nagy szájú tölcsér segítségével, majd azonnal celofánnal lefedjük, és rácsavarjuk a tetejét. Lefordítjuk, majd pár perc múlva talpra állítjuk. Kihűlve címkézzük. Gasztroajándéknak is remek! Ebből az adagból nekem 5 kicsi üveg lett. (olyan nagyok, mint a kicsi tormás üvegek)


A sterilizálás


Az üvegeket nagyon fontos befőzés előtt sterilizálni. Ezzel a folyamattal a baktériumokat öljük meg, így tud elállni sokáig a lekvár. Több módon lehetséges ez:
- van, aki egy tepsibe pakolja az üvegeket, teletölti őket vízzel és meleg sütőben kb 10 percig melegíti. (Természetesen az üvegeket előtte alaposan elmosogatja!) Ezután a vizet ki kell önteni belőle (Egy tiszta konyharuhával lehet megfogni) és egy konyharuhán hagyni kell megszáradni.
- lehet úgy is, hogy alaposan elmosogatjuk az üveget és a tepsire helyezzük, kb 160 fokos sütőben megszárítjuk őket.
- lehet mikróban is sterilizálni: az üveget elmossuk és nedvesen 1 percre betesszük a mikróba
- illetve egy lusta megoldás, ami a legegyszerűbb: az üveget alaposan el kell mosogatni, majd nagyon forró vízzel leforrázni, majd konyharuhán hagyni lecsepegni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése