A lecsó nálunk is - mint talán minden magyar háztartásban -hatalmas kedvenc, nyáron akár minden héten előfordul. Persze a lecsókészítés királya itthon Édesapám, aki az ő édesapja nyomán mindig tesz egy kis cukrot is bele. Az ő főzésbeli irányelve az volt, hogy minden paradicsomos ételbe kell egy kanál cukor. Eszerint készítjük a paradicsomos töltött paprikát, a paradicsomlevest, és a lecsót is. Mi nagyon szeretjük (a húgom elég kisétkű, lecsóból mégis többször repetázik), és a minap megkóstoltattam egy "külsőssel", neki is ízlett. Most a hagyományos paprika-paradicsom-kolbász-hagyma kombináció mellett került bele cukkini is.
Hozzávalók
- bő 1 kiló paradicsom
- bő fél kiló paprika
- bő fél kiló cukkini
- 4-6 nagyobb fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- fél kiló lecsókolbász
- kb. 2 evőkanál cukor
Elkészítés
- A hozzávalókat feldaraboljuk. (Itt ha lehet vonjuk be a családtagokat, mert egyedül körülbelül fél-háromnegyed óra.) Nem szoktam a paradicsomot meghámozni és kimagozni (butaságnak tartom) így viszont fontos, hogy vékony szeleteket vágjunk belőle, hogy a paradicsom héja nem legyen zavaró. (Úgy szoktam mindent vágni, hogy félbe, azután vékony szeletekre.)
- Egy kevés olajon megfuttatjuk a hagymát, majd ha kissé üveges hozzá dobjuk a felkarikázott kolbászt, majd ha megpirult mehet bele a paprika és a cukkini is. Lefedve kis lángon puhára pároljuk. Ha már majdnem puha, öntsük hozzá a paradicsomokat, keverjük össze. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük fokhagymával, illetve tetszés szerinti cukorral. (EZ elhagyható.) Akkor van kész, amikor a paradicsom héja pöndörödik.
- Friss kenyérrel nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése