Más néven citromos mandulás hihetetlenül puha kuglóf. A családi történetek szerint ennek a kuglófnak a nevét (ami egyébként egy Dr. Oetker recept) Édesapám kölcsönözte, ugyanis amikor Édesanyám először elkészítette a receptet, akkor egy babaköszöntő süteményként elvitte az egyik ismerősünkhöz, aki történetesen miniszter volt. Édesapám - csalódottan, hogy lemaradt a finomságokról - kérdezte, ez lesz a pénzügyminiszter reggelije? Nos, a név rajta maradt, a sütemény pedig visszatérő vendég nálunk. A citrom és a mandula pedig nagyon jó együtt. Az egész süti pedig nagyon puha, szinte szaftos, nagyon nagyon jó állagú marad másnapra is. Reggelire, uzsonnára vajjal megkenve, lekvárral rendkívül finom.Gyorsan elkészül, a tényleges munka vele annyi, hogy a robotgéphez adagoljuk a hozzávalókat. (Vagy kézzel kikeverni, de könnyű a tésztája, így az is könnyen megy.)
Hozzávalók
- 24 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 4 tojás
- 24 dkg liszt
- 1 tasak sütőpor
- 7 dkg darabolt mandula
Elkészítés
- A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a citromhéjjal és a citromlével. Utána hozzá adjuk egyesével a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet, és mandulát.
- Kivajazott, lisztezett formába öntjük a masszát és 160°-on 45 percet sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése