2013. május 20., hétfő

Fasirt gévagombából

Gévagombát én még soha nem ettem. Nem is ismertem egészen tegnapig, amikor is Dunaszigeten jártunk kenuzni. Egy kicsit korhadt fán nőttek ezek a tapló szerű gombák. A társaság egyik tagja azt mondta, ez ehető. Jól van, próbáljuk meg. Estére gombát grilleztünk, másnap reggelre pedig gombás tojásrántottát csináltunk. Még élek, tehát a gomba tényleg ehető és finom is. 
Az interneten a gévagomba felhasználásáról kerestem dolgokat, és sok képet illetve receptet találtam a fasírt vagy vagdalt készítésről, ezért arra esett a választásom. A sütés közben néhány fasírt szétesett, ezért nagyon kell figyelni rá. Az eredmény egyébként finom, a gomba benne kicsit hal állagú. Friss salátával ínycsiklandó vegetáriánus menü.



Hozzávalók /kb. 25-30 darabhoz/


- 60 dkg gévagomba (olyan két és fél nagyobb tömbnyi)

- 1 nagy tojás 

- 1 nagy vöröshagyma

- 1 nagy zsömle, vagy két szelet kenyér

- zsemlemorzsa, szezámmag

- fűszerek: só, bors, majoranna, vegeta 

- olaj

Elkészítés

  1. A gombákat megpucoljuk: azokat a részeit amikbe idegen anyag nőtt, (például egy levél) kivágjuk, illetve ha nem tiszta a színe, akkor vékonyan meghámozzuk. Felkockázzuk. 
  2. Egy kevés olajon (vagy más zsiradékon) megdinszteljük a hagymát, majd ha illatozik dobjuk rá a gombát. Pároljuk puhára 15-20 perc alatt. Akkor jó, ha megpuhult, illetve ha kezd illatozni. 
  3. A kenyeret vagy zsömlét áztassuk be vegetás forró vízbe. 
  4. A gombákat daráljuk le. 
  5. A gombát tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a kicsit kifacsart (óvatosan, hogy szét ne málljon) zsömlét. Alaposan keverjük el. Sózzuk, borsozzuk, majd adjunk még hozzá egy csapott evőkanálnyi szárított majorannát. A tojást üssük bele és gyúrjuk az egészet addig, míg minden rendesen elosztódott. 
  6. A masszából (ha ragadna: nedves kézzel) formáljunk golyókat, amiket hempergessük meg a szezámos morzsában. Ha laposabbat szeretnénk, kicsit lapogassuk meg a gombócokat.
  7. Bő olajban süssük ki a fasírtokat.
  8. Friss salátával tálaljuk.

Megjegyzés

Ha nem akar a massza összeállni adjunk hozzá még egy tojást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése