Gévagombát én még soha nem ettem. Nem is ismertem egészen tegnapig, amikor is Dunaszigeten jártunk kenuzni. Egy kicsit korhadt fán nőttek ezek a tapló szerű gombák. A társaság egyik tagja azt mondta, ez ehető. Jól van, próbáljuk meg. Estére gombát grilleztünk, másnap reggelre pedig gombás tojásrántottát csináltunk. Még élek, tehát a gomba tényleg ehető és finom is.
Az interneten a gévagomba felhasználásáról kerestem dolgokat, és sok képet illetve receptet találtam a fasírt vagy vagdalt készítésről, ezért arra esett a választásom. A sütés közben néhány fasírt szétesett, ezért nagyon kell figyelni rá. Az eredmény egyébként finom, a gomba benne kicsit hal állagú. Friss salátával ínycsiklandó vegetáriánus menü.
Hozzávalók /kb. 25-30 darabhoz/
- 60 dkg gévagomba (olyan két és fél nagyobb tömbnyi)
- 1 nagy tojás
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 nagy zsömle, vagy két szelet kenyér
- zsemlemorzsa, szezámmag
- fűszerek: só, bors, majoranna, vegeta
- olaj
Elkészítés
- A gombákat megpucoljuk: azokat a részeit amikbe idegen anyag nőtt, (például egy levél) kivágjuk, illetve ha nem tiszta a színe, akkor vékonyan meghámozzuk. Felkockázzuk.
- Egy kevés olajon (vagy más zsiradékon) megdinszteljük a hagymát, majd ha illatozik dobjuk rá a gombát. Pároljuk puhára 15-20 perc alatt. Akkor jó, ha megpuhult, illetve ha kezd illatozni.
- A kenyeret vagy zsömlét áztassuk be vegetás forró vízbe.
- A gombákat daráljuk le.
- A gombát tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a kicsit kifacsart (óvatosan, hogy szét ne málljon) zsömlét. Alaposan keverjük el. Sózzuk, borsozzuk, majd adjunk még hozzá egy csapott evőkanálnyi szárított majorannát. A tojást üssük bele és gyúrjuk az egészet addig, míg minden rendesen elosztódott.
- A masszából (ha ragadna: nedves kézzel) formáljunk golyókat, amiket hempergessük meg a szezámos morzsában. Ha laposabbat szeretnénk, kicsit lapogassuk meg a gombócokat.
- Bő olajban süssük ki a fasírtokat.
- Friss salátával tálaljuk.
Megjegyzés
Ha nem akar a massza összeállni adjunk hozzá még egy tojást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése