Más néven diós rácsos. Nagyon népszerű sütemény, amit szintén nagymamám recept gyűjteményéből sütöttem. Érdekes, mert amikor összevettem Édesanyám receptjével Nagymama leírását, a különbség csak annyi volt, hogy Édesanya 5 dkg liszttel többet használt a tésztához. Megsütöttem a süteményt, (Nagymamám receptje alapján) mennyei lett. Csak annyi változtattam, hogy pluszba tettem a töltelékhez 2 tojásfehérjét, mert azt el kellett használni, illetve nem használtam citromot, mert nem volt itthon.
Hozzávalók
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- (1 citrom héja és fél citrom leve)
A töltelékhez
- 3 tojás szétválasztva (+ 2 tojásfehérje)
- 15 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- baracklekvár (2-3 evőkanál)
Elkészítés
- A tésztához valók közül a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd összegyúrjuk a többi alapanyaggal. Az 1/4-ét félre tesszük, a nagyobb darabot pedig tepsi nagyságúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 5-8 perc alatt elősütjük.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a sárgákat habosra keverjük (világosodásig) és hozzáadjuk a diót. A kemény habbál veszünk egy kanálnyit, és azzal fellazítjuk a diós masszát. Ilyenkor nem számít, ha összetörik. A maradék fehérjét már óvatosan keverjük bele, hogy ne törjön.
- Az elősütött lapot kenjük meg lekvárral, majd öntsük le a diós masszával. A maradék tésztából formázzunk hosszú vékony "hernyókat", ezzel rácsozzuk be a tetejét.
- Az előmelegített 180°-os sütőben süssük készre körülbelül 30-40 perc alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése