2014. június 21., szombat

Diós nutellás kalácspuding

Már több helyen láttam kalácspuding recepteket, és elég csábító dolgokat olvastam róla, így elhatároztam én is elkészítem a sajátomat. Egyedül voltam itthon, és gyors édességre vágytam. A kalács adott volt, ahogy a polcon kacérkodó nutella is. Az egészet dióval és mazsolával egészítettem ki. A vajazás - porcukrozás pedig egy hatalmas ötlet, a sütemény széle karamellizálódik, így akár egyben ki lehet fordítani a pudingot a formából. Remek egy étel, mindenkinek ajánlom.




Hozzávalók (1 db 11 cm átmérőjű formához)


- 2 kisebb szelet kalács (vagy kenyér, vagy bármilyen péksüti)

- 1 tojássárga és 1 egész tojás

- vaj (a formához és a tetejére egy pici)

- 2 evőkanál tej

- vaníliás cukor

- 1 bő evőkanál nutella

- tetszés szerint dió és mazsola (nálam 1-1 kisebb maréknyi)

- 1 kiskanál rum (elhagyható vagy lecserélhető)


Elkészítés

  1. A tojásokat kikeverjük 1-2 evőkanál vaníliás cukorral és a tejjel (lehet több tejjel és egy tojással is készíteni). 
  2. A kenyereket feldaraboljuk kis kockákra, megforgatjuk a tojásos keverékben.
  3. A formá(ka)t kivajazzuk és kicukrozzuk. (Ugyanúgy, mintha liszteznénk.) Egy sor tojásos kenyérkockára nutellát pötyögtetünk (kenni nehéz) megszórjuk dióval és mazsolával. Ezután még egy réteg kenyér, dió, mazsola (én ide nem tettem nutellát), majd még egy adag kenyér. A tetejét alaposan megszórjuk dióval, mazsolával, tehetünk rá még egy kevés nutellát, és egy kevés vajat a tetejére morzsolunk.
  4. Előmelegített 180°-os sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Akár kiborítva is tálalhatjuk, mert a a formára szórt cukor karamellizálódik, így a süti (mondhatom így?) könnyen elválik a sütőedény falától. Tejszínhabbal isteni.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, többször készült már hasonló, de most nagyokat nyeltem, mennyei lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, az volt! Láttam nálad a banános verziót, igazából az volt az ihletadó... :)

      Törlés