2014. március 24., hétfő

Sonkás sajtos háromszög

Bár inkább tekercs, ugyanis a háromszögeim, talán a rengeteg töltelék, talán a szoros tekerés miatt össze vissza dőltek borultak... (Épp ezért a laza feltekerést javaslom.) 
Az egyik szatmárcsekei barátnőm (és kollégiumi szobatársam) receptje ez a remek kis vendégváró. Az eredeti mennyiség felét készítettem el, de mehet rögtön dupla adagban is, mert rendkívül gyorsan elfogy, sőt még kihűlve is nagyon jó. (Sok sós sütemény csak melegen élvezhető.) A tölteléke fantasztikus: kukorica, sajt, bacon, tejföl, fokhagyma, sonka, hagyma... Hm... már rágondolni is élvezet. A sütemény tésztájának érdekessége, - számomra - hogy nincsen benne tojás. Egyébként a tészta nagyon puha és könnyű. Összességében nagyon jó vendégváró, sörkocsonya, vagy amit akarnak... Melegen rém finom, kínálja magát. Mindenkinek ajánlom!








Hozzávalók


- 40 dkg liszt

- 1 dl napraforgó olaj

- 2,5 dkg élesztő 1 dl tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatva

- 1 evőkanál só

- 1,5 dl tej

Töltelék
- 1 konzerv kukorica

- 1 fej lilahagyma

- 15 dkg sonka

- 15-25 dkg reszelt sajt (minél több annál jobb)

- 3 nagy evőkanál tejföl

- 1 duci gerezd fokhagyma

Tetejére
- 1 evőkanál tejföl

- 1 tojás sárga


Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.Egy óráig meleg helyen kelesztjük. 
  2. A töltelékhez való hagymát és sonkát felkockázzuk, majd összekeverjük a kukoricával. 
  3. A tésztát vékony téglalapra nyújtjuk, megkenjük a töltelékhez való tejföllel és a pépesített fokhagymával. Megszórjuk a sonkás-hagymás-kukoricás keverékkel, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal. Lazán feltekerjük, majd háromszögeket vágunk belőle. 
  4. A háromszögeket sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük, megkenjük a tetejére való tejfölös tojással, majd szezámmaggal vagy tetszés szerint mással megszórva 180-200°-on 15-25 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése