2014. március 8., szombat

Blogkóstoló - Karamellás rózsakalács

A blogkóstoló 15. fordulójának háziasszonya Süni ebben a körben ezt a blogot sorsolta nekem. Nézegettem a recepteket, és úgy döntöttem mi mást sütnék a kelt tészták nagy mesterétől, mint valami élesztős süteményt. Gondolkodtam a briósokon, de végül a Karamellás rózsakalács más néven Rosenkranz mellett tettem le a voksom.
Ez egy nagyszerű recept. Nagyon finom, tényleg. Én egy kissé elrontottam, de úgy gondoltam felrakom, mert az íze valami hihetetlen... A ropogós karamellréteg, a vatta puha tészta és a ropogós dió... Szédületes. Én ott ronthattam el, hogy kicsi edényben készítettem el, mert azt hittem kevés lesz - a tészta mennyiségéből ítélve - de hatalmasra dagadt...




Hozzávalók


A tésztához
- 40 dkg liszt

- 2,5 dkg élesztő

- 5 dkg cukor

- 2 tojás

- 1,5 dl tej

- 1 citrom reszelt héja

- 1 kiskanál rumaroma (nálam esszencia)

- egy csipet só

A töltelékhez
-  10 dkg vaj

- 10 dkg cukor (nálam vaníliás és kristály)

- 10 dkg apróra vágott dió

A karamellhez
- 10 dkg cukor

Elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejjel és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A tésztához valókat az élesztővel együtt összegyúrjuk, majd pihentetjük, ameddig apróra vágjuk a diót.
  2. A karamellhez való cukrot megolvasztjuk, majd úgy forgatjuk a lábast, hogy az oldalát is bevonja a karamell. (Egész magasra.) Én itt rontottam el: fontos, hogy nagy lábast válasszunk, mert ha kicsi lesz, akkor nem fog elférni a tészta.)
  3. A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a töltelékhez szánt vaj és cukor keverékével, és megszórjuk a dióval. Feltekerjük és hét részre vágjuk. Elrendezzük a lábasban (amiben a karamell már kihűlt) majd tiszta ruhával letakarva 1 órát pihenni hagyjuk.
  4. 180°-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Melegen rögtön ki kell borítani, mert ilyenkor még folyós a karamell, később beleragad.
 
Így nézett ki 1 óra pihentetés után - gyönyörű, nem igaz?



Ez pedig a csúnyácska végeredmény.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, én is elmentettem gyorsan :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, köszönöm szépen a kedves szavakat! :) Nagyon örvendek, hogy kaptát kedvedre valót, és különösen, hogy ízlett is. :) Szerintem szép lett, nem látszik hogy elrontottad volna.

    VálaszTörlés