Ez a recept eredetileg egy almatorta recept, de sok körte volt itthon, amiket fel kellett használni, ezért egy kicsit átalakítottam és csináltam belőle körtetortát. A cukor egy részét felcseréltem mézzel, és két maradék tojásfehérjét is hozzáadtam, ami miatt nagyon könnyű és puha lett a tészta. A sárgabaracklekvár tette különlegessé az egészet. Ízlés szerint lehet fahéjjal, gyömbérrel ízesíteni.
Hozzávalók
- 3 tojás szétválasztva (+ 2 fehérje)
- 10 dkg kristálycukor + 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 nagy kanál méz
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg liszt + fél csomag sütőpor
- 5 kisebb puha sárga körte (Vilmos körte)
- 2 nagyobb kemény barna körte (Kormos körte)
- 5-7 dkg mandulaforgács
- ízesítőnek tetszés szerint fahéj, gyömbér
- 2-3 evőkanál híg baracklekvár
Elkészítés
- A sárga körtéket megpucoljuk, a magházát eltávolítjuk és felkockázzuk.
- A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukrokkal, mézzel és a margarinnal vagy vajjal. Beleadjuk a citromhéjat és a sütőporos lisztet is. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét és a felkockázott körte darabokat.
- Egy közepes nagyságú csatos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, vagy kivajazunk és kilisztezünk, majd a formába öntjük a masszát. A tetejét a maradék körte vékonyra vágott cikkeivel kirakjuk. Mandulával megszórjuk, és előmelegített 180°-os sütőben 50-55 percig sütjük.
- Mikor már majdnem készen van, a baracklekvárt dupla aljú edényben melegítsük fel. Ahogy kivesszük a sütőből a tortát tegyük tányérra, és azonnal kenjük meg a forró baracklekvárral. Ez a lépés elhagyható.
- Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom, nálunk nagyon gyorsan elfogyott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése