Nagyon örültem ennek a blogkóstolónak, egyrészt mert egy olyan blogot kaptam, amit már egy ideje követek, másrészt mert a blog írója, Flóra korban közel áll hozzám. (Ha jól számítottam 1,5-2 évvel vagyok fiatalabb.) Elsőként arra gondoltam, hogy ezt a brownie-t sütöm meg - ennek a receptnek a hatására váltam Flóra-követővé - aztán arra gondoltam, hogy inkább nézek valami kevésbé csokisat. Ekkor láttam meg egy angol/skót scones receptet, amire nagyon kíváncsi voltam. Megsütöttem, de kicsit megégettem, (így égetten is gyorsan elfogyott, nagyon finom tészta recept!) ezért úgy döntöttem sütök valami mást a blogról. Az egész receptgyűjteményt átböngésztem, és szinte minden második receptnél gondolkodóba estem: ő lenne az igazi? Sok-sok esélyes közül végül a sós perecre esett a választásom, amit sajtosan készítettem el. Azt kell mondjam, nagyon jól választottam! A perecek nagyon gyorsan elfogytak, kívül ropogósak, belül pedig nagyon puhák voltak. Egyedül a zacskós instant élesztő miatt aggódtam, mert olyat még nem használtam, de az is remekül működött. Köszönöm a receptet! Biztos el fogom még készíteni. :)
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2,6 dl tej
- 3 evőkanál olaj
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
- 1 csomag szárított élesztő
- 1,5 evőkanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 10-14 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés
- A lisztet, cukrot, sót és élesztőt alaposan összekeverjük, majd egy gyúrófejjel ellátott robotgépben az olajjal és tejjel alaposan megdagasztjuk. Akkor jó, ha ruganyos félkemény tésztát kapunk. Pár percig pihentetjük.
- Lisztezett deszkán annyi részre osztjuk, amennyi perecet szeretnénk. (Ebből a mennyiségből 10-12 darab közepes perec jön ki.) Vékony rudakat sodrunk belőle, és pereccé formázzuk.
- A sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük 200°-ra.
- Egy lábasban vizet forralunk a szódabikarbónával együtt. Ha felforrt, akkor a perceket engedjük bele 15-20 másodpercre. (Itt a kevésbé lusták félidőnél meg is fordíthatják.) A lecsepegtetett pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 15 percig pihentetjük.
- A pihentetés után az enyhén felvert tojással megkenjük a pereceket, majd 10-12 perc alatt félig készre sütjük. Kivesszük a sütőből, alaposan megszórjuk sajttal és visszatoljuk a sütőbe további 5-8 percre, míg a sajt pirosra sül a tetején.
- Melegen a legfinomabb, de hidegen is nagyon jó!
Hm...jól néz ki. :D Szeretem a perecet. (Az oviban is az volt a jelem.)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, Zoltán. :)
TörlésEzek nagyon guszták lettek! Köszi a játékot még egyszer! :)
VálaszTörlésÉn köszönöm. :)
TörlésHát most simán lekenyereznél vele! Nagyon pofásak lettek! :))
VálaszTörlésÉs nagyon finomak is voltak! :)
TörlésÖrülök, hogy ízlett! Nagyon jól néznek ki:)
VálaszTörlésMinden sütemény sikerének titka a jó recept. Köszönöm Flóra! :)
TörlésÜdv! A gond a sütési hőfok, az valahogy általában lemarad. Itt is.
VálaszTörlés