2015. július 21., kedd

Shortbread avagy a skót vajas

A klasszikus skót vajas sütemény receptje ez. Ennél a keksznél ugyanis a legfontosabbak az arányok: 3 egység liszt, 2 egység vaj és 1 egység cukor alkotja. Persze lehet trükközni és a cukor egyik részét vaníliás cukorral helyettesíteni, vagy a liszt mellett kukoricalisztet is használni. A végeredmény elképesztően omlós, ropogós, de a vaj miatt nagyon jó lágy ízű keksz. Ha esetleg maradna, akkor pohárdesszertekben remekül tud működni, de akkor sem sértődik meg, ha egy nagy adag vaníliafagyit mérnek rá. :)



Hozzávalók (8 nagyobb cikkhez)

- 15 dkg liszt
- 10 dkg hideg teavaj (ha nincs, válassz más receptet, ez csak azzal jó!)
- 5 dkg porcukor, ebből nálam 2 dkg vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk. Nem szabad túlgyúrni, ahogy összeáll folpackba vele és nyomás a hűtőbe legalább fél órára, de lehet többre is. (Előre elő is lehet készíteni, és csak később sütni.)
  2. Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, porcukorral beszórjuk, mintha kiliszteznénk. A tésztát nagy lukú reszelővel a formába reszeljük, egyenletesen eloszlatjuk majd lenyomkodjuk, hogy egyenletes legyen. Késsel bekarcoljuk a cikkeket, hogy könnyebb legyen utána szétvágni. Ilyenkor lehet nyomkodni bele különféle betűket (a képen: EAT ME) vagy csipkét, hogy szép mintája legyen.
  3. Vaaagy: ki is lehet nyújtani, viszonylag vastagabbra (fél centi), és kiszaggatni. Bár minél vastagabb annál inkább érződik az omlóssága.
  4. Előmelegített 160°-os sütőben addig sütjük, míg egy icipicit meg nem pirul a széle. De a cél az, hogy világos maradjon, szóval nem ér elégetni! Még langyosan felvágjuk, majd kiszedjük a formából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése