2015. július 22., szerda

Lemon curd, az angol citromkrém

Évek óta szemezgetek ezzel a krémmel, hiszen rengetegen imádják és készítik aktívan. A sors furcsa fintora, hogy végül akkor készítettem el, amikor nem tudtam megkóstolni. Az illata azonban zseniálisan jó, nagyon hasonlít ennek a citromtortámnak a töltelékéhez. Fel lehet használni süteményekbe, krémek mellé (például piskótatekercs túrókrémmel és benne elrejtve izgalmas lemon curd pöttyök stb.), pohárdesszertek alkotójaként. Lehet linzerek közé tölteni, vagy kalácsra kenve fogyasztani. A citromot kedvelőknek érdemes kipróbálni. A receptet Dina olaláról készítettem el, némi változtatással. Gasztroajándéknak tökéletes!



Hozzávalók (kb. 2 dl-es üveghez)


- 2 pici egész tojás (vagy egy nagy)
- 12 dkg cukor
- 1 nagy citrom reszelt héja és leve
- 5 dkg hideg vaj

Elkészítés

  1. A krémhez a vaj kivételével mindent egy edénybe mérünk, majd kis lángon (vagy vízgőz felett) elektromos kézi keverővel keverni kezdjük. Ha már nagyon habosodik, akkor át lehet váltani egy fakanálra. Addig kevergetjük, míg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor levesszük a tűzről és apránként beleolvasztjuk a hideg vajat. 
  2. Üvegbe töltjük, hűtőben kb. 1 hétig áll el. (A tojás miatt nem nagyon érdemes tovább tárolni, bár ez az adag nem olyan nagy, hogy ne fogyna el hamar.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése