2013. december 30., hétfő

Mézeskalács

A jó öreg mézeskalács. Tudom, hogy megkéstem a recepttel, sajnálom, de rengeteg dolog volt mostanában, égő vonat, éjszakai virrasztások, meg miegymás... Lényeg a lényeg: jobb később, mint soha, itt a recept. Előnye, hogy nagyon finom. Tényleg az. Puha a közepe, a széle ropogósak, és finom mézes íze van. Enélkül nem Karácsony a Karácsony... és olyan jó illat csapja meg mindig az orromat, amikor kinyitom a mézeskalácsos dobozt...


Hozzávalók


- 1 kg liszt + a nyújtáshoz

- 1,3 zacskó fűszerkeverék

- fél csomag szódabikarbóna

- 40 dkg méz

- 25 dkg cukor

- 25 dkg margarin vagy vaj (nálam margarin)

- 4 tojássárga és 1 tojás (a kenéshez)

- díszítés: mandula, napraforgómag, dió, stb.


Elkészítés

  1. A mézet egy nagy edénybe öntjük a cukorral együtt és elkezdjük felforralni. Ha már meleg, ekkor folyamatosan kevergessük. 
  2. A lisztet és a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálba kimérjük és a margarint egy tömbben rátesszük.
  3. Ha a mézes cukor felforrt, és már a cukor teljesen elolvadt, akkor öntsük még forrón a margarinra az egészet. (Fontos, hogy a cukor ne legyen szemcsés benne, hanem elolvadjon. Ha nem olvadt el, akkor melegítsük még egy kicsit.) Pár percig hagyjuk hűlni. 
  4. Ha még meleg, de már nem ég meg tőle a kezünk, akkor kezdjük el összegyúrni. Adjuk hozzá a tojássárgákat is és gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ezzel nem lesz gond, mert nagyon könnyen kezelhető a massza.
  5. Lisztezett deszkán nyújtsuk közép vékonyra, szaggassuk, majd 180°-os sütőben 8-10 perc alatt süssük készre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése