A jó öreg mézeskalács. Tudom, hogy megkéstem a recepttel, sajnálom, de rengeteg dolog volt mostanában, égő vonat, éjszakai virrasztások, meg miegymás... Lényeg a lényeg: jobb később, mint soha, itt a recept. Előnye, hogy nagyon finom. Tényleg az. Puha a közepe, a széle ropogósak, és finom mézes íze van. Enélkül nem Karácsony a Karácsony... és olyan jó illat csapja meg mindig az orromat, amikor kinyitom a mézeskalácsos dobozt...
Hozzávalók
- 1 kg liszt + a nyújtáshoz
- 1,3 zacskó fűszerkeverék
- fél csomag szódabikarbóna
- fél csomag szódabikarbóna
- 40 dkg méz
- 25 dkg cukor
- 25 dkg margarin vagy vaj (nálam margarin)
- 4 tojássárga és 1 tojás (a kenéshez)
- díszítés: mandula, napraforgómag, dió, stb.
Elkészítés
- A mézet egy nagy edénybe öntjük a cukorral együtt és elkezdjük felforralni. Ha már meleg, ekkor folyamatosan kevergessük.
- A lisztet és a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálba kimérjük és a margarint egy tömbben rátesszük.
- Ha a mézes cukor felforrt, és már a cukor teljesen elolvadt, akkor öntsük még forrón a margarinra az egészet. (Fontos, hogy a cukor ne legyen szemcsés benne, hanem elolvadjon. Ha nem olvadt el, akkor melegítsük még egy kicsit.) Pár percig hagyjuk hűlni.
- Ha még meleg, de már nem ég meg tőle a kezünk, akkor kezdjük el összegyúrni. Adjuk hozzá a tojássárgákat is és gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ezzel nem lesz gond, mert nagyon könnyen kezelhető a massza.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk közép vékonyra, szaggassuk, majd 180°-os sütőben 8-10 perc alatt süssük készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése