Annyi csokitorta van a blogon, hogy lassan Dunát lehet vele rekeszteni, mégis, itt egy újabb példány. Ennek az a különlegessége, hogy egyszerűen el lehet készíteni, nincs benne semmi buktató. Fényképezni már nehezebb, mert annyira puha és krémes, hogy nem lehetett belőle szép szeleteket vágni. Ennek ellenére nagyon gyorsan elfogyott: tegnap sütöttem a húgom születésnapjára, és ma reggelre egy vékonyka szelet maradt. PEDIG: Rozika (a kishúgom) állítása szerint nem is szereti a csokitortát, mégis majdnem a felét ő falta be. Azt gondolom, hogy ez az eredmény önmagáért beszél. :) A receptről: a torta tésztája a nagymamám receptje, (egyébként ennél a receptnél is azt használtam), a krém a Stahl különkiadásból való, a tetejére csurgatott ganage pedig saját kútfőből pattant ki. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a tetején lévő csoki puha marad! Akár el is hagyható, de nagyot dob a süti küllemén és az ízén is.
Hozzávalók
A tésztához
- 6 tojás szétválasztva
- 5 ek. rétesliszt
- 3 ek. kristálycukor
- 1 púpos evőkanál kakaó
- 1/2 csomag sütőpor
A krémhez
- 3 ek. kristálycukor
- 1 púpos evőkanál kakaó
- 1/2 csomag sütőpor
A krémhez
- 3 dl tej
- 10 dkg darabolt étcsoki
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
A tetejére
- 5 dkg darabolt étcsoki
- 5 evőkanál tejszín (esetleg egy kicsit több)
Az oldalára
- 5-7 dkg darabolt mogyoró
Elkészítés
- A tésztához való tojás fehérjéjét kemény habbá verjük 1 evőkanál cukorral, majd a sárgáját világosra keverjük a maradék cukorral és a többi hozzávalóval. Egy spaktulával nagy mozdulatokkal elkeverjük a két masszát, majd sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és megsütjük.
- A krémhez a tejben felolvasztjuk a csokit kis lángon, folytonos kevergetés mellett. A kakaót és lisztet összekeverjük, majd ha a tej felforrt levesszük a tűzről, és a felével alaposan kikeverjük a lisztes kakaót, csomómentesre. Ha kész akkor az egészet visszaöntjük egy fazékba és addig főzzük folytonos kevergetés mellett, míg be nem sűrűsödik. Folpackkal letakarva hűvös helyre tesszük.
- A vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd a langyos (nem meleg!) csokikrémhez keverjük.
- A tortát ketté vágjuk, a krémmel megtöltjük, illetve a tetejét és oldalát is bevonjuk.
- A mogyorót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítunk, majd a torta oldalára szórjuk. Hidegen tartjuk pár órát.
- A csokit és a tejszínt összeolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk kissé. Ha már langyos, de még kellően folyékony akkor a torta tetejére öntjük, szétkenjük, majd a tetejére tetszés szerint kanállal, vagy késsel hullámokat húzunk.
Nagyon-nagyon guszta! A tészta hozzávalóiból csak a tojás látszik, akkor ez egy sima 6 tojásos piskóta? Szeretném kipróbálni, irtó guszta! :)
VálaszTörlésHű, béna voltam, és csak félig írtam ki a receptjét. De már kiegészítettem. :)
Törlés