2013. május 8., szerda

Máktorta

A Fekete rózsa bejegyzésemben egy mákos süteményt mutattam be. Megvallom, ezt a süteményt én egy kicsit elbaltáztam, a sok széjjel mállott tekercs miatt maradt egy csomó tésztám, és a mákos töltelékből is maradt egy kevés. Mit lehet ilyenkor csinálni? Felhasználni más sütibe. Pontosan ez történt. És milyen jó, hogy megtörtént! A torta nagyon finom lett. Puha állagú, mégis kicsit gumi szerű, (egyáltalán nem zavaróan, inkább olyan kellemesen...) vagyis nem morzsálódott, de eszméletlenül finom volt. Olyan arányt írok, ami egy 28 cm átmérőjű tortaformának felel meg.



Hozzávalók


A tésztához
- 20 dkg liszt

- 10 dkg porcukor

- 1 tojás

- fél csomag sütőpor

- 5 dkg margarin

- fél deci tejföl

A tetejére
-  7 dkg liszt

- fél csomag sütőpor

- 1,2 dl tej

- 1 kis alma (,megpucolva, lereszelve)

- 10 dkg darált mák

- citromhéj (ízlés szerint)

- 5 dkg margarin

- 10 dkg porcukor


Elkészítés

  1. A tésztához valókat összegyúrjuk. Ha lágy, adjunk hozzá még egy kevés lisztet, ha túl kemény adhatunk hozzá még egy kevés tejfölt. Ha összeállt a tészta nyújtsuk ki kör alakúra, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  2. A tejet keverjük össze a mákkal. A lisztet vegyítsük a sütőporral, morzsoljuk bele a margarint, adjuk hozzá a cukrot az almát végül a mákos tejet. Alaposan keverjük össze. 
  3. Öntsük a tésztára a mákos tölteléket, és süssük 180°-on addig, ameddig a közepe is megszilárdul. Ez körülbelül 30 perc. 

Tálalási javaslat

Citromkrémmel tálaljuk, az nagyon illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése