2015. április 21., kedd

Varga Gábor: Desszert szerelem

Avagy: Sütni bárki tud

A recepteket elnézve és követve, azt kell mondjam, a mottó igaznak bizonyult. Mielőtt meggyanúsítanának azzal, hogy eladtam a lelkemet az ördögnek (vagy a fiatal cukrásznak), hogy az összes könyvét felmagasztalom (gondolok itt a Gourmandiára), hadd mondjak el magamról valamit: elég kritikus vagyok. Talán nem jó tulajdonság, de észre szoktam venni a hibákat, az öcsémmel például tegnap este végig nevettünk egy háborús filmet, mert tele volt amatőr bakikkal. Mindezek ellenére, vagy talán mellett, a Desszert szerelem könyvben nem találtam kivetni valót. Higgyék el, próbáltam, de minden tetszett. Viszont úgy döntöttem a harmadik könyve ismeretében, hogy több elemzést nem írok a műveiről... 

A kép innen való.

 

A könyv borítója dizájnos, a képei élénk színűek és gyönyörűek, de még mindig a süteményeken van a hangsúly, nem a díszleten, a receptek szövege érthető és pontos, az elkészítési idő és a mennyiség fel van tüntetve, illetve igényes fázisfotókkal is találkozik az olvasó.
Különösen tetszett, hogy a könyv a magyarokhoz szól. A magyar háziasszonyokhoz, akiknek nincs pénzük vagy lehetőségük mákolajat vagy tönkölylisztet beszerezni. Azt mutatja be, hogy nem kellenek extra hozzávalók ahhoz, hogy ízletes és különleges desszerteket tudjunk készíteni. Lehet, hogy belemagyarázás, de szerintem a cím színei is erre utalhatnak. :)
A könyv 6 izgalmas fejezetre van osztva, az elsőben (Gyors győzelem) pár perc alatt elkészíthető finomságokat, a másodikban (Édes apróságok) apró sütiket, tea vagy kávé mellé felszolgálható édességeket, a harmadikban (Klasszikusok újratöltve) pedig pitéket és tortákat találunk. A negyedik fejezet (Esti bűnözés) különböző formájú és állagú csokis desszertekkel kápráztatja el az olvasót, míg az ötödik (Hosszan tartó élvezet) különleges ízvilágú, alkohollal készült süteményeket mutat be. Az utolsó fejezetben (Különleges vasárnap) pedig különféle tésztákról kapunk kézbe első osztályú recepteket.
Ami nagyon megnyerte a tetszésemet, az az, hogy Varga Gábor nem dől hátra a képzeletbeli karosszékében, gondolván: "Én megadtam a tökéletes receptet, aki máshogy csinálja az minimum bolond, de legalábbis el fogja rontani, ha nem követi a szavam..." hanem pontosan arra biztat, hogy merjünk változtatni, merjünk kipróbálni új dolgokat, új fűszereket, új ízeket. Bár kicsit rosszmájúan azért megjegyzem, hogy körülbelül minden második szakácskönyv ilyesmiket hirdet. De végülis tényleg ez a főzés-sütés lényege...
Aki egy könnyen átlátható, egyszerű de mégis ízvilágát tekintve rafinált süteményeket felvonultató igényes és korrekt szakácskönyvet szeretne, annak bátran ajánlom a Desszert szerelem címűt.


Kifejezetten tetszett a könyvben:

- érthető, pontos receptek, fázisfotókkal
- szép képek
- itthon is könnyedén beszerezhető alapanyagokból különleges desszertek
- kreativitásra buzdít


Kiknek ajánlom? 

-  fiataloknak: ez a könyv garantáltan megszeretteti velük a sütést
- bizonytalanoknak/kezdőknek vagy biztos sikerre vágyóknak
- azoknak, akik szeretik az igényes, szép szakácskönyveket

Értékelés: 10/10

Két izgalmas receptet olvashat a szakácskönyvből itt, illetve a blogon is található egy itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése