2014. szeptember 14., vasárnap

Pudingos almás táska

Édesanyám néha hoz nekünk reggelire különféle péksüteményeket. A húgom kedvence az almás pudingos, ezért, hogy meglepjem, vettem leveles tésztát. Nem sikerült titokban tartani a tervem, és amikor kiderítette mit csinálok ő is be akart szállni a készítésbe, így ez egy közös sütemény. A végeredmény durván jó lett! A tészta vékony volt és ropogós, az alma finom fahéjas. Egyedül a puding bántott, hiszen főzött vaníliakrémmel jobb lett volna, de így is nagyon ízlett mindenkinek. A leírás bonyolultnak tűnik, de egyszerű a süti, és viszonylag kevés hozzávaló kell bele.




Hozzávalók (4-6 nagyobb darab)


- 25 dkg leveles tészta (nálam fél csomag - a maradékba mehet maradék sonka, reszelt sajt vagy lekvár)

- 2 nagy alma (vagy 3-4 kisebb)

- 1 csomag vaníliás pudingpor

- 5 dl tej

- cukor a pudinghoz (kb 4-5 evőkanál) + 3 evőkanálnyi 

- vaníliamagok (nálam szárított, körülbelül negyed vaníliarúd magjai)

- 1 tojás


Elkészítés

  1. Az almákat megpucoljuk, és nagy lukú reszelővel lereszeljük, vagy a mazoisták, mint én egyesével kicsi kockákra vágjuk. (így jobban szeretem, mert rágható marad) Az almadarabokat 3 kanál cukorral és egy csipetnyi fahéjjal, valamint 2-3 evőkanálnyi vízzel pár percig dinsztelünk, hogy megpuhuljanak, de azért ne főjenek szét.
  2. A pudingot a szokásos módon (a csomagolási utasítások szerint) megfőzünk. (Ezt Rozi csinálta.) Ehhez rakjuk a vaníliát.
  3. Ezalatt a leveles tésztát öt (vagy négy, vagy hat) csíkra osztjuk, majd vékonyra nyújtjuk. Akkor jó, hogy félbehajtva tetszőleges alakú táskát kapjunk. Ekkor egy éles késsel bejelöljük a felét, majd egy jó kanál pudinggal megkenjük az egyik részét. Erre pakolunk egy adag párolt almát. A szabadon maradt részt bevagdossuk, hogy szép rácsos legyen, ahogy a képen is látható. A széleit lenyomkodjuk, tojással lekenjük, és egy csipetnyi kristálycukrot szórunk rá, ez egy kicsit rákaramellizálódik. Tojással lekenjük, főleg a széleit.
  4. 180°-os sütőben sütjük. Amikor már úgy tűnik kész kapcsolunk át grillre, hogy szépen megpiruljon. Fahéjas porcukorral lehet tálalni, hedonistáknak egy gombóc vanília fagyi is mehet, de tökéletes magában is.  
 
 

2 megjegyzés: