2015. december 4., péntek

DIY - gasztroajándékok Karácsonyra

Lassan itt a Karácsony, ezért úgy döntöttem összeszedem a kedvenc ünnepi gasztroajándék tippjeimet. Saját tapasztalat az, hogy a barátok, rokonok nagyon szeretik a kézzel készült ajándékokat, pláne ha azok finomak vagy dekoratívak, jól felhasználhatóak a konyhában.





Bonbont adni a legközhelyesebb dolog a földön. Ám ha az ember saját készítésűvel rukkol elő, azzal garantáltan meglepi a megajándékozottat.



Fehér csokis mákos bonbon citromkrémmel
Karamellás mogyorós bonbon

Ha már csoki és bonbon nem felejthetjük el a házi készítésű csokoládét sem, ami formára vágva az egyik legkirályabb ajándék, legyen szó bárki édesszájú ismerőstől. Itt a remek recept:




Nagyon jó ajándékok a különféle krémek, például a lehető legklasszikusabb angol kedvenc, a lemon curd. Körülbelül 1-1,5 hétig áll el, így negatívuma, hogy Karácsony előtt kell elkészíteni pár nappal.





Süteményeket is lehet ajándékba adni, ekkor azonban fontos, hogy olyat válasszunk, ami sokáig eláll. Mi lenne erre ideálisabb, mint a Püspökkenyér, ami ajándék formában akkor a legdekoratívabb, ha a sütőtálban adjuk, egy nagy piros masnival átkötve. Így az illető nem csak süteményt, hanem egy helyes tálat is kap.


Ugyancsak egy király ajándékötlet a roppant finom és roppant ropogós mandulás kétszersültet ajándékba adni, bár itt figyelni kell, hogy gondosan legyen csomagolva, mert eléggé törékeny.




Ajándék szempontból a tea sem utolsó, pláne ha egy kézzel készült verzióról van szó. A karácsony ízeit összefoglaló teakeverék tökéletes arra, hogy egy sima semleges ízű teába lógatva megízesítse és megillatosítsa azt.



Lustábbaknak külön figyelmébe ajánlom az esszenciákat. Vagy a fűszerolajakat. Egyszerűen belepakoljuk a fűszereket (rozmaring ág, stb) egy dekoratív üvegekbe, majd felöntjük olívaolajjal, és pár hétig állni hagyjuk. Körülbelül ugyanez történik a fahéjesszenciával is, persze más összetevőkkel.



Karácsonykor mindig van egy csomó olyan ismerősöm, akikkel jóban vagyok ugyan, de nem szeretnék több ezer forintot költeni rájuk, de elfeledkezni sem akarok róluk. Ilyenkor vagy szépen becsomagolt díszített mézeskalácsokat osztogatok, vagy ezt az almachipset, különféle ízesítőkkel. Sajnos itt is negatívum, hogy érdemes előző este elkészíteni, mert 2-3 nap elteltével már felpuhul. Jó hír, hogy ezekkel az emberekkel (munkatársak, csoporttársak stb) általában nem 24-én találkozunk, hanem korábban, így mégsem esik az ünnepi hajrába a chipsgyártás.


Az is nagyon aranyos, ugyanakkor pénztárcabarát ajándékötlet, ha egy-egy szépen díszített mézeskalácsot egy fóliába becsomagolunk és egy helyes kis masnival átkötjük. 





+1: Nem télen kell készíteni ezt a finom likőrt, ezért kakukktojás a felsorolásban. Júliusban ideális ugyanis nekikezdeni ennek a kicsit kólás ízű, elképesztő finom italnak, akkor érik be Karácsonyra. Érdemes ezzel számolni jövő nyáron!


Ha még szeretnél karácsonyi összeállításokat olvasni kattints ide, ahol egy remek sütiválogatást láthatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése