2015. december 4., péntek

A legkirályabb mézeskalács

Ez amolyan régi recept - új kép bejegyzés, hiszen régebben már posztoltam a receptet, de amilyen vacak képpel sikerült illusztrálnom, egyáltalán nem csoda, ha nem kaptatok kedvet az elkészítéshez. Elöljáróban csak annyit: az összes eddig olvasott mézeskalács receptnél mézesebb és több tojást is teszünk bele, ettől lesz igazán tartalmas, ízletes és nagyon puha! Rögtön a kihűlés után is fogyasztható, de nagyon sokáig eláll és elég nagy adag lesz belőle. 




Hozzávalók


- 1 kg liszt + a nyújtáshoz
- 1,3 zacskó fűszerkeverék
- fél csomag szódabikarbóna
- 40 dkg méz
- 25 dkg cukor
- 25 dkg margarin vagy vaj (nálam margarin)
- 4 tojássárga és 1 tojás (a kenéshez)
- díszítés: mandula, napraforgómag, dió, stb.


Elkészítés

  1. A mézet egy nagy edénybe öntjük a cukorral együtt és elkezdjük felforralni. Ha már meleg, ekkor folyamatosan kevergessük. 
  2. A lisztet és a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálba kimérjük és a margarint egy tömbben rátesszük.
  3. Ha a mézes cukor felforrt, és már a cukor teljesen elolvadt, akkor öntsük még forrón a margarinra az egészet. (Fontos, hogy a cukor ne legyen szemcsés benne, hanem elolvadjon. Ha nem olvadt el, akkor melegítsük még egy kicsit.) Pár percig hagyjuk hűlni. 
  4. Ha még meleg, de már nem ég meg tőle a kezünk, akkor kezdjük el összegyúrni, először egy fakanállal, majd kézzel. Adjuk hozzá a tojássárgákat is és gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ezzel nem lesz gond, mert nagyon könnyen kezelhető a massza.
  5. Lisztezett deszkán nyújtsuk közép vékonyra, szaggassuk, majd 180°-os sütőben 8-10 perc alatt süssük készre. 
  6. Ha igazán szépet és csillogót szeretnénk, akkor rögtön, ahogy kivettük a sütőből kenjük le a tojással nagyon vékonyan. A süti forrósága elég hőkezelés a tojásnak, hogy ne okozzon bajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése