Ez a muffin recept több formában is helyet kapott már a blogon, először tojáshabbal és gumicukrokkal díszítve, de készítettem mogyoróvajasan-csokisan is. Korábban egy citromos-mákos változatot is készítettem, akkor koszorú formában, de most ezt a gondolatot kicsit tovább vittem: így született meg ez a lemon curdos változat. Sokkal jobban szeretem a mákot egészben hagyni a süteményekben, így van egy roppanós textúrája, no és csak pettyezi a tésztát, de nem színezi szürkére. A citromkrém nagyon jól passzol hozzá, finoman átitatja az egész süteményt.
Hozzávalók /12 darabhoz/
- 310 ml natúr joghurt (majdnem egy egész nagy doboz joghurt)
- 1 nagy tojás
- 65 ml napraforgóolaj
- 3 kiskanál vaníliás cukor
- 345 g liszt
- 20 dkg cukor
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna (mind a kettő kell bele, nem szabad elcsalni, így lesz magas, és szép formájú)
- csipet só
- lemon curd, muffinonként 1 kiskanál (tetszőlegesen más töltelék, pl. meggydzsem)
Elkészítés
- A tojást összekeverjük a joghurttal az olajjal és a cukrokkal. A lisztet elvegyítjük a többi száraz hozzávalóval, és a joghurtos masszába keverjük. Nem baj ha nagyon sűrű ragadós masszát kapunk, ez a cél.
- A tésztát felét igazságosan elosztjuk a muffin papírkákban. A tésztakupacokra teszünk egy kiskanál lemon curd-öt. Ha ez megvan rákanalazzuk a maradék masszát, és betesszük az előmelegített 190°-os sütőbe. 20 - 30 percig sütjük.
Hahó, ebbe mennyi mák kell?
VálaszTörlés