2015. május 26., kedd

6+1 isteni tojásos reggeli

Nagyon szeretem az ilyen jellegű listákat, ezért úgy döntöttem készítek egy ilyet én is, hiszen rengeteg nagyon finom reggeli ötletet valósítottam meg mostanában. Ezeket szedem csokorba, hátha más is inspirálódik majd ebből.
A tojásnak meglehetősen ellentmondásos a szakirodalma, sokak szerint a nagy kalóriatartalma miatt ártalmas a gyakori fogyasztása, de olyat is olvastam, miszerint legalább 1 db tojást érdemes naponta enni. (Olyat is hallottam, hogy 2-3-at kell egyszerre enni, csak úgy van értelme, így hasznosítja a szervezet a leginkább a tápanyagait.) Akár így, akár úgy, szerintem a tojásos ételeket érdemes reggelre időzíteni, hiszen akkor az egész délelőttünkre ki van pipálva az energia-adag, hiszen egy tojásos étel után nem leszünk éhesek jó ideig. A receptek a címekre kattintva érhetők el.

1. Tojásrántotta

Noha nem egy különleges fogás, mégis méltán népszerű. Számos módon variálható a szezonális zöldségek és a hűtőnk tartalmának függvényében. Íme egy recept erre az elkészítésre.


2. Omlett

Az egyik kedvenc maradékfelhasználási módszerem az omlett készítés. Maradjon hús, párolt vagy sült zöldség másnap reggel ezzel a kiadós és finom módszerrel születik újra a maradék. Így már nem is olyan snassz megenni, ugye? :) Ebben az esetben a maradék francia lecsó talált otthonra a lágyra sütött omlett belsejében.


3. Frittata

Éljenek az olaszok! A frittata szintén baromi egyszerű étel, és minden maradékot elnyel. Bátran bele lehet pakolni a kissé már száraz sajtot a hűtő aljából, a fonnyadozó zöldségeket és az egész életre kell, akárcsak Csipkerózsika a mesében. Ebben a receptben a sajtot imádom a legjobban, de persze a tejszín is végzi rendesen a dolgát.


4. Tojásmuffin

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a fajta elkészítési mód, és ezt egy pillanatig sem csodálom, ugyanis zseniálisan finom tud lenni egy ilyen reggeli, ráadásul a tojás felütése után csak a sütőbe kell betolni ezt a finomságot, míg az elkészül lehet öltözködni, vagy felébreszteni a gyerekeket. A lightos verziója pulykasonkával, a nehézsúlyú testvér pedig baconnal készül. Mind a két változat isteni finom. :)


5. Tamagoyaki, a japán omlett

Nem szabad megijedni az idegen hangzású nevétől, lényegében csak a technikája újdonság, az ízekkel bátran lehet magyarosítani ezt a távolt keleti ínyencséget. Ahogy beleolvad a sajt, hát az valami mennyei. Próbálják ki mindenféleképpen. A receptben újhagyma szerepel, de bátran le lehet cserélni, hiszen megsértődni nem fog. :)


6. Shakshouka, az izraeli lecsó

Ha már ennyire eltávolodtunk Európától kicsit közeledve essen még szó erről a speciális izraeli tojásételről is, ami egyszerűen bámulatos. Az eredeti recept szerint sincsen semmi olyan különlegesség, amit egy karbantartott konyha nem hordana magában. Paradicsom, hagyma és tojás, az ízélményt garantálom!


+1. Baconba bújtott spárga buggyantott tojással, tejfölös mártogatóssal

Egyszerűen nem volt szívem kihagyni ezt a csodát. Tudom, a spárga szezonális, így korlátozott a használata, de végülis a buggyantott tojás is egyfajta reggeli (pirítóson, hollandi mártással és sült szalonnával például nagyon népszerű Angliában), így gondoltam, hogy van helye a listán. Kipróbálni kötelező. :)


Ez volt az én tojásreggeli válogatásom. Érdemes szemezgetni belőle. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése