2014. december 21., vasárnap

Nekrológ és csokis sajttorta

A blognak vége. Konyha hiányában egyszerűen nem lehet gasztroblogot üzemelni. És ameddig azt ismételgetik, hogy "ez nem a te konyhád", addig nem lehet jó lélekkel sütni. Szerettem csinálni,értelmet adott a hétköznapjaimnak. Sajnálom, hogy vége. De stílusosan kell befejezni. Egy csokoládétortával zárok, egyfajta sajttorta ez, Váncsa zseniális könyvéből. Remélem, hogy a blogon található receptek másoknak is jól jönnek majd. Ha kipróbálták valamelyiket, és tetszett, írjanak. És süssenek. Szentimentálisan hathat, de itt szeretném megköszönni Édesapának, hogy olvasott, hogy érdekelte az, amire az életemet szerettem volna feltenni. Lehet, hogy egyszer majd visszatérek, vagy időnként felkerül egy-egy újabb recept. Nem tudom. A torta fantasztikus, tömény, csokis krémes. Kóstolják meg.




Hozzávalók


- 500 g mascarpone

- 250 g jó minőségű étcsokoládé (nálam 50 g ebből tejcsoki)

- 4 egész tojás

- 15 dkg kristálycukor

- 5 dkg vaníliás cukor

- 1 csipet só

- 3,5 dl tejföl


Elkészítés


  1. A csokit vízgőz felett, vagy kis láng felett óvatosan felolvasztjuk.
  2. A mascarponét kikeverjük a cukrokkal, majd egyesével hozzáütjük a tojásokat is. A tejfölt is beledolgozzuk, majd végül a folyékony, ám kissé már kihűlt csokit is. 23 cm-es formába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 35 percet sütjük. Ezután kikapcsoljuk a sütőt, és még egy órán át bent hagyjuk a tortát. 
  3. Szobahőmérsékleten kihűtjük, majd hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal csokiforgáccsal díszítjük, és tálaljuk. Érdemes legalább egy éjszakára hűtőbe tenni, akkor fog szépen megdermedni. A kést érdemes minden vágásnál megtörölni, így szép szeleteket lehet vágni.

5 megjegyzés:

  1. Siess vissza! Soha nem szabad feladni! :) Gyönyörű lett a tortád, biztosan finom is! :)

    VálaszTörlés
  2. Kívánok neked egy saját konyhát amiben még ezer ilyen gyönyörűség elkészülhet...
    :(
    :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki ez a torta!
    Az előttem szólókhoz hasonlóan és is saját konyhát kívánok neked, és várunk vissza! :)

    VálaszTörlés
  4. Tortád csodás és nagyon finom lehet! Soha ne add fel, igenis saját konyhád lesz és folytatás következik! Ezt kívánom neked sok szeretettel, várunk vissza!:)

    VálaszTörlés