A mostani Fűszermánia Gabi által kiírt blogkóstolón a FecskeFészek blogot kaptam tüzetes átvizsgálásra. Sajnos nem volt rá annyi időm, mint amennyit szerettem volna, de amit láttam a blogból, az nagyon ötletes. Főképpen a gyorsan elkészíthető tésztaételek között szemezgettem. ( A Limeos - sütőtökös tészta márványsajttal és kesudióval például kész ízorgia lehet - sajnos a családom konvencionális ízlése miatt fel sem merülhetett bennem, hogy ezt készítsem... Majd ha saját háztartásom lesz. Már van is egy listám, miket fogok akkor készíteni...) Egy vicces virslis tésztát néztem ki, de sajnos nem volt itthon virsli. Viszont a tészta mellé járó sajtszószhoz ragaszkodtam. Egy másik recept, egy hamis carbonara is nagyon tetszett, szintén a sajtszósz és a ropogós bacon miatt. Ebből a kettőből és az otthon fellelhető alapanyagokból kreáltam meg az erre a fordulóra szánt tésztaételemet. Az eredmény tragikus lett. No nem a recept miatt, azzal nem lett volna semmi hiba, máskor is készítettem már hasonlót, ezek a sajtszószos egyszerű tészták zseniálisak! A gond az volt, hogy a trappista sajt, amit a szószba szántam, nem akart olvadni. Egyszerűen nem olvadt el. A forrásponton lévő tejszínben kevergettem már tíz perce, és a kanalat kiemelve egy megszilárdult pókhálószerű izét láttam - ez volt a reszelt sajt. Így végül botmixerrel kellett pürésítenem, de az sem segített olyan sokat, a mártás darabos lett, a sajt pedig gumiszerű. A trappsita specialisták segítsenek: mi lehet a nemolvadásnak az oka? Mindig ilyen márkájú sajtot veszünk, és eddig mindig elolvadt. Nem járt le. Nincs fura szaga... Mi vele a gond?
A tésztát megettük, a szósz is elfogyott, de ahogy kihűlt egy sűrű tömbbé állt össze... Szeretném nyomatékosítani, hogy nem az alaprecept hibája ez a baki! Gondoltam rá, hogy sütök-főzök valami mást is erről a blogról, de sajnos a határidőig nem fog időm jutni rá. Ettől függetlenül nagyon tetszett a blog, vissza-vissza fogok még nézni! :)
Hozzávalók (4-5 főre)
- 500 g tészta (spagetti) (só, olaj a főzéshez)
- 1,5 dl tejszín
- 1,5 dl tej
- 300 g reszelt sajt (olvadékony!)
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt bors
- 1 csipetnyi szárított bazsalikom (elhagyható)
- bacon (4-6 szelet, tetszés szerint)
Elkészítés
- Egy lábasban felteszünk vizet forrni, a tészta főzéséhez. Ha felforrt egy nagy csipet só, és egy kiskanálnyi olaj társaságában főzzük ki a spagettit.
- Egy kicsi serpenyőben az apróra vágott bacont addig pirítjuk, míg jó ropogós nem lesz.
- A tejet és a tejszínt felmelegítjük, beledobjuk az apróra vágott vagy pürésített fokhagymát. Ha forró beledobjuk 2-3 adagban a reszelt sajtot, folyton kevergetve elolvasztjuk. (Ha szintén "rossz" sajtot fogtunk ki, tépjük a hajunkat, és a bevezető szövegben leírtak szerint cselekedjünk...)Borsozzuk, bazsalikomozzuk, ha kell sózzuk. (A bacon sós lesz, így csak módjával!)
- A tésztát leszűrjük, tetszés szerint összekeverjük a szósszal, vagy a tészta mellett kínáljuk, és a ropogós bacont a tetejére szórjuk.
Fantasztikus lett a végeredmény! Nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésooo sajnálom, hogy nem sikerült olyan jól a tésztád a sajt miatt, hátha legközelebb jobb minőségű sajtot sikerül kifognod. De annak pedig nagyon örülök, hogy tetszett a FecskeFészek, ha lesz időd kipróbálni más receptet is, a játékon kívül is boldog lennék, ha megírnád, hogy hogy sikerült :) Üdv: Judit (FecskeFészek)
VálaszTörlés