2015. szeptember 14., hétfő

Fűszeres francia torta

Elegánsan mondva: gâteau au yaourt, avagy joghurttorta. A franciáknál nagyon népszerű ez a sütemény, számos receptváltozat kering az interneten. Én elsősorban Lila füge receptjét követtem, de többek között itt is leellenőriztem autentikus-e a leírás. Azonban az alapreceptet kedvemre csicsáztam különféle illatos kiegészítőkkel, így a Dóra által adott leírásban szereplő narancshéjat az illatos vanília, bódító tonkabab és az aromás rum egészítette ki. A tésztához lehet mandulalisztet vagy tetszés szerint más maglisztet használni, bár szerintem így a legköltséghatékonyabb. És akkor pár szót az elkészítésről: nem gondolnám, hogy a végeredmény bárki számára sokkolóan "külföldi" lenne, hiszen Magyarországon is igen népszerűek a joghurtos-kefires kevert sütemények, legtöbbször gyümölcsökkel párosítva. (Itt és itt is található ilyen recept a blogon, valamint a kedvenc muffinom is hasonló alapanyagokból áll.) Így hát az eredmény is ismerős lesz: egy puha, könnyű tésztájú, pár nap elteltével is puha tészta. Mindezt pedig a fenséges fűszerek koronázzák meg. Legismeretlenebb talán közülük a tonkabab, amit tényleg muszáj kipróbálni, a marcipános aromájával igazán izgalmas és jóillatú fűszer. Ázsiai fűszerboltokban kapható. 
Hogy mégis mi az igazi előnye ennek a tésztának? Az egyszerűsége: nem kell hozzá robotgép, sem hatalmas karizom, játszi könnyedséggel összekeverhető a massza percek alatt. Érdemes kipróbálni tényleg ezt a finom tortát, a fűszerektől és a narancstól igazi bűnös élvezet. Pláne ha az ember még melegen fogyasztja vajjal, ami szépen beissza magát a szeletbe. Akár a képen. :) 




Hozzávalók (1 őzgerinc formához)

- 20 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai
- 1/2 tonkabab
- csipet só
- 3 tojás
- 13 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 125 ml joghurt
- 125 ml olaj (nálam napraforgó, de lehet markánsabb ízű is)
- 1 löttyintésnyi rum

Elkészítés

  1. A cukorhoz hozzáreszeljük a narancshéjat, vaníliamagokat, tonkababot, majd kézzel beledörzsöljük a cukorba a fűszereket. Körülbelül addig kell masszírozgatni, míg a cukor teljesen nyirkos és illatos nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a tojásokat és elkeverjük, majd mehet hozzá a joghurt is. Hozzászitáljuk a sózott, sütőporos lisztet, majd csomómentesre keverjük és hozzáöntjük az olajat és a rumot is. Akkor jó, ha egy hígabb, fényes tésztát kapunk.
  2. Olajozott, porcukrozott formába öntjük, majd 170°-on körülbelül egy óráig sütjük. Nekem 40 perc körül már nagyon pirult ezért lefedtem alufóliával. Akkor jó, ha a fogpiszkáló "tisztán" jön ki belőle, vagyis nem ragacsos már a közepe. Picit hagyjuk hűlni, majd borítsuk deszkára. Vajjal megkenve isteni finom, pláne ha még langyos, így az ráolvad (mint a képen - bár ott alig látszik.) Nagyon passzol hozzá a narancslekvár és a lemon curd is. Gyönyörűen lehet vágni, már langyosan is!

2 megjegyzés:

  1. Mindent imádok ami francia, így mentve is van mielőbbi próbára! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem tetszeni fog, mert nálunk elsöprő sikere volt! :)

      Törlés