2013. január 22., kedd

A mai ebéd

A barátom vendégségbe jön hozzánk. Szeretnék neki valami egyszerű de nagyszerű ételt csinálni, de nem szeretném az egész délelőttöt a konyhában tölteni. Megnéztem a hűtő és a fagyasztó tartalmát, és a halra esett a választásom. Előtte persze feltálalom a mennyei kukoricalevest, utána pedig katalán narancskrémmel koronázom meg az étkezést.

Kukorica leves /2 főre/

  1. Készítek egy kisebb fajta lábasban leveskockából kb 2,5 - 3 dl levesalapot. Ha kész van félre teszem.
  2.  2 kis konzerv kukoricát felöntök annyi tejjel, hogy ellepje, és botmixerrel összepépesítem.  Ízlés szerint borsozom, (sózni nem kell, vagy csak óvatosan, mert az alaplé sós) illetve reszelek bele egy kis szerecsendiót (ez a lépés elhagyható) illetve hozzáadok ízlés szerint reszelt füstölt sajtot. 
  3. A kukoricás keveréket hozzáöntöm a húsalapléhez, és felforralom. 
  4. Sós ropogósokkal, vagy bagettel tálalom.
Ezt a receptet Takács Nórától "tanultam" és már alig várom, hogy elkészítsem. Igazi különlegességnek ígérkezik!
 
A levest egyszer felforralom...

 

...és már tálalhatom is.

 

 

 

 

 

 

Főfogás

Hozzávalók:

  • 800 g alaszkai gyorsfagyasztott tőkehalfilé
  • kotányi halak főszersó (lehet bármilyen)
  • paradicsom
  • kígyóuborka
  • lilahagyma
  • feta  
  • bazsalikom
Fontos, hogyha fagyasztott hallal dolgozunk, ne felejtsük el kivenni időben a fagyasztóból. Körülbelül egy éjszaka kell, hogy teljesen kiolvadjon.
A halszeleteket egy olajozott alufóliával kibélelt tepsibe tesszük. (fontos, hogy az alufóliát alaposan kikenjük olajjal, különben odaragad. Ha rácsos tepsiben sütjük, akkor azt kenjük be olajjal) A halakat is megkenjük olajjal, és megszórjuk a fűszersóval.  Körülbelül 20 percig sütjük 170°-on. 
A görög salátához feldaraboljuk a zöldségeket, hozzáadjuk a sajtot és az apróra vágott bazsalikomot. Akár így is tálalhatjuk, de megöntözhetjük egy kevés olivaolajjal, vagy pedig készíthetünk rá esetes cukros salátaöntetet.

A halakhoz csupán egy kis fűszerre és olajra van szükség...

... és kész is az egészséges ebéd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katalán narancskrém

Ezt a receptet az egyik Nők Lapja Konyhában találtam, és rögtön kinézem magamnak. Az idő most jött el: tegnap este összeraktam a krémet. Az illata fenséges lett, legszívesebben rögtön megettem volna az egészet, ám visszatartottam magam, hogy a mai tálalásra is maradjon. A recept a következő:

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  •  5 tojássárgája
  • 7 dkg cukor
  • 2 ek. kukoricakeményítő (nekem ilyen nem volt, és finomlisztet használtam...)
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1-1 ek kristálycukor tálkánként
A tejet és a tejszínt lábasban össze kell melegíteni, közben beletenni a vanília rúd kikapart magjait (lásd tipp) Egy másik edényben habosra kavarjuk a tojássárgáját a cukorral, majd beletesszük a keményítőt. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a meleg tejes folyadék felét, majd az egészet visszaöntjük a lábasba és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a narancs héját és a levét. Kis tálkákba öntjük, és kihűtjük. Hivatalosan kis szuflés vagy kerámiatálkákban kellene tálalni, de nekem ilyen nem volt, úgyhogy üvegkelyhekbe adagoltam a krémet. Az eredeti recept szerint 4 személyes ez az étel, nekem 5 kehely lett belőle. Kb. 1-2 óra alatt kihűtjük, utána egy-egy evőkanál kristálycukrot karamellizáló pisztollyal ráolvasztunk. Egy éjszakát hűlni hagyjuk. 

Tippek:

- A vanília szakszerű felszanálása a következő, egy deszkára fektetjük, és éles késsel ketté vágjuk hosszában. A két fél rúdból késsel kikapargatjuk a magokat.
- A tojást a cukorral fehéredésig kell keverni, kb. 5 percig kézi robotgéppel.



Tapasztalataim: az ebéd nagyon finom lett. A leves ízlett a legjobban a vendégemnek, de mindenből jóízűen evett. A narancskrém is ízlett neki, bár abból legközelebb kisebb adagokat fogok csinálni, mert a kelyhek nagyok voltak, és úgy egy kicsit sok volt. A karamellizáló pisztolyt pedig meg fogom tanulni használni, ez volt az első szereplése. Mindent összevetve, nagyon jól sikerült az ebéd, és az egész nap is. :-)

2 megjegyzés: