2013. január 21., hétfő

Citromtorta a szürke hétköznapokra

 Szeretem a telet. Ez az egyik legmeghittebb évszak. Ilyenkor van a Karácsony, ami közelebb hozza a családtagokat egymáshoz, ilyenkor van Új Év, amikor a barátok együtt vannak. Ilyenkor lehet nagyokat hógolyózni, és megépíteni az utca legnagyobb hóemberét. Ilyenkor van a korcsolya, a sajgó térdek, kificamított bokák, az elvesztett sapkák és sálak időszaka. Szeretem, amikor sétálok egy téli vásárban, és az egész utcában vagy téren érzem a forralt bor édes illatát. 
A tél az egyik kedvenc évszakom, a tavasz, ősz és nyár mellett. Ugyanakkor január vége és a február nagyon szürke hónap. Ilyenkor az embereket elfogja egy kissé a melankolikus hangulat. Már nincs olyan hideg, hogy a hó megmaradjon, de olyan meleg sincsen, hogy ne fagyjon meg az ember míg leszalad a közértbe. Ezt a depressziós hangulatot szeretném elűzni ezzel az üde édességgel. Remélem tetszeni fog.

Ez a citromtorta saját recept. A barátom imádja a citromot, őt szerettem volna meglepni, ami sikerült is. A tortát körülbelül fél óra alatt kényelmesen meg lehet csinálni. Jó étvágyat kívánok hozzá.

Hozzávalók: /egy kis tálhoz/

- 1 csomag színtelen zselatin (hogy még kevesebb macera legyen vele, lehet főzés nélkülit használni)
- 2-4 darab citrom (mérettől függően)
Krémhez: 
- 25 dkg mascarpone (natúr krémsajt)
- ízlés szerint porcukor
- vaniliáscukor
- 10 dkg hámozott mandula reszelék vagy forgács
- citromlé
Aljához:
- darált kakaós keksz
- olvasztott vaj vagy margarin

Az elkészítés:

1.  A citromokat vékonyan felkarikázzuk, és a héját leszedjük. A zselatint a csomagolásán látható módon elkészítjük és egy vizezett műanyag íves alakú dobozba kenjük. A citromkarikákat gyorsan beleragasztjuk, és azokat is lekenjük zselatinnal. Amíg a krémet csináljuk tegyük hűtőbe vagy hideg helyre a tálat.
2. A krémhez a mascarponét összekeverjük a cukrokkal, a mandulával és ízlés szerint citromlével ízesítjük. A krémet a tálba kanalazzuk, és ismét hűtőbe tesszük.
3. Az aljához darált kakaós kekszet olvasztott vajjal összedolgozunk. Akkor jó, ha gyúrható, de nem tocsog a vajtól. (Ide mennyiséget azért nem írtam, mert tál és ízlés függő, hogy ki hogy szereti.) Kivesszük a tálat a hűtőből és a krém tetejére tapicskoljuk a masszát.
4. A tortának jót tesz ha pár órát, vagy akár egy éjszakát is állni hagyjuk. Tálalás előtt a tortát vágjuk körbe, és borítjuk egy tálba. Ízlésesen díszíthetjük mandulával vagy mentával.

Tippek az elkészítéshez:

- Ha sok zselatinunk maradt, akkor keverjük még melegen a mascarponéhoz, akkor egy könnyebben vágható krémet kapunk.
- A tálkát azért fontos kivizezni, mert így könnyebben kiborul a végén az eredmény. (Ha ezt elfelejtettük akkor sincs semmi baj, mert úgy is kiborul)
- Ha drágálljuk a mascarponét, akkor használjunk helyette vanília ízű pudingot margarinnal kikeverve, ehhez azonban ne használjuk fel a megmaradt zselatint. 
Ez a fénykép ugyan nem túl jó minőségű, de a torta 
egy pillanat alatt elfogyott... :D

1 megjegyzés: