Kicsit unom már magamban, hogy mindent "leg" jelzővel konferálok be, de mentségemre legyen mondva, tényleg ezeket tartom a leg-ebbeknek. Jelen esetben ez az almás pite a legjobb almás pite amit valaha ettem. Ezért mindenkinek jó szívvel ajánlom kipróbálásra. Akinek nincs saját legjobb pitéje, vagy szívesen kísérletezik újabb receptekkel, azoknak tényleg megérné kipróbálni. A tészta nagyon omlós, nagyon puha, de tartalmas, a dió szerepe pedig az, hogy ne áztassa agyon a tésztát. Nálunk ez a sütemény mindig pillanatok alatt elfogy (túlzás nélkül), ezért tényleg buzdítok mindenkit arra, hogy süsse meg! :-)
Hozzávalók
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 60 dkg liszt
- 3 tojás
- 1 dl tejföl (kb 1 jó nagy kanálnyi)
Töltelék
- 1,5 kg különbözőféle alma (édesebb, savanyúbb, lehetnek kissé nyomottak is)
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 1 csapott evőkanálnyi fahéj
- fél citrom leve
- szórócukor (elhagyható)
- 1 tojás
- 15 dkg darált dió 2 evőkanál porcukorral elkeverve (spórolósoknak zsemlemorzsa)
Elkészítés
- A margarint, porcukrot, és a sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk, majd hozzáadunk 3 tojást, és 1 dl tejfölt. Ezekkel együtt kézzel (!) egy lágy tésztát gyúrunk. (Ha nagyon ragad lisztezzük.) Fóliába csomagolva egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
- Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és egy nagy fazékban a cukrokkal és a citrommal megpároljuk 10-15 perc alatt. Ha kész levesszük a tűzről, belekeverjük a fahéjat és hűlni hagyjuk. (Csak hidegen lehet felhasználni!)
- A tésztát ketté szedjük és kinyújtjuk az egyiket (eléggé ragad, én két sütőpapír közt nyújtottam ki, amiből az egyik alá került a tepsiben), majd a tepsibe helyezzük sütőpapírostul. Megszórjuk a dió 2/3-ával, majd az almás tölteléket ráhalmozzuk a dióra és egyenesre simítjuk. A maradék diót rászórjuk, majd erre tesszük a tészta másik felét kinyújtva.
- A felső tésztát megkenjük egy tojással (vagy tojássárgával) és megszórjuk szórócukorral. 180°-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. (Körülbelül 30 perc alatt.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése