2014. június 27., péntek

Feketeribizli dzsem

A feketeribizli nagy kedvenc az egész családban. Leginkább Nagyapám szereti, aki óvó szeretettel nevelget a kert végében 1-2 bokrot. Én inkább a piros ribizlit szeretem nyersen, de a feketeribizli dzsemnek nemigen tudok ellenállni. Általában Nagymamám főz belőle finom lekvárokat, dzsemeket, de most mi is nekiálltunk Édesanyámmal. Ennek a dzsemnek az érdekessége, hogy csak a dunsztolás alatt esett át hőkezelésen, egyébként a gyümölcs megőrzi a frissességét. Nos, ez nem újság, hiszen például a meggydzsem is hasonló, ám a ribizlit nem kell napokig áztatni, ezáltal talán azt is mondhatjuk, hogy gyorsabb az elkészítése. Ez talán egy dzsemnél furcsa, hiszen rengeteg idő a ribizli pucolása, a dunsztolás, de a lekvárokhoz képest mégis egyszerűnek mondható. Reggelire, vagy marha, esetleg vad húsok mellé kiváló!




Hozzávalók (4-5 kisebb üveghez)


- 1 kg fekete ribizli

- 80 dkg cukor

- nátrium benzoát

- celofán, csírátlanított üvegek


Elkészítés


  1. A ribizlit leszemezzük, megmossuk, és egy tálba tesszük a cukorral együtt. Egy gyúrófejjel ellátott robotgéppel először a legkisebb fokozaton, majd mikor a cukor kezd felolvadni egyre nagyobb erősséggel keverjük. Erre a fázisra azért van szükség, hogy a cukor feloldódjon.
  2. A szirupos, sűrű masszát kanalazzuk steril befőttes üvegekbe, de maradjon egy ujjnyi hely a lekvár és az üveg teteje között, mert dunsztolás közben kicsit dagadni fog. Szórjunk 1 késhegynyi nátrium benzoátot a lekvárokra, majd fedjük be celofánnal (egyik felét hideg vízbe mártjuk, a másikkal befedjük) és csavarjuk rá erősen a kupakokat.
  3. Elrendezzük az újságpapírba csavart üvegeket egy nagy lábosban, felöntjük hideg vízzel a nyakukig, (célszerű hasonló magasságú üvegeket választani) és kis lángon elkezdjük melegíteni a vizet. Forrástól számítva 20 percig gyöngyözve főzzük, majd elzárjuk a tüzet és hagyjuk kihűlni a dzsemeket. Pár óra alatt szobahőmérsékletűvé hűl, ekkor letörölgetjük, címkézzük és elrakjuk. Figyelem! Ilyenkor még kicsit rózsaszínes a dzsem, de pár nap alatt besötétedik.




2 megjegyzés:

  1. Hm...Nagyon szeretem a ribizlilekvárt! Nem tudnál küldeni? Szívesen megkóstolnám :D

    VálaszTörlés