2014. június 16., hétfő

Zöldfűszeres kuszkusszal töltött cukkini

A kuszkuszt nagyon szeretem, olyan király az állaga. Kicsit mintha krémes lenne, vagy nem is tudom, olyan mintha simogatná a nyelvemet. Nem vagyok perverz, de tényleg nagyon lágy állaga van, ami nagyon bejön. A cukkini szintén nagy kedvencem, így úgy döntöttem ezt a két hozzávalót hagyom érvényesülni jelen kreációmban. A kuszkuszt így nem körítésnek, hanem a lényegnek tekintettem, pont ezért nem is akartam elnyomni baconnal, sonkával, vagy egy hadseregnek is elég mennyiségű sajttal (holott az is nagy kedvenc műfajom: megkenni (bármit) nagy adag tejföllel, rengeteg sajttal - és íncsiklandozó ebéd kerekedik belőle - akár maradékokból... de nem ez a téma). Nagyon frissítő ízű, és a zöldfűszerek miatt nagyon könnyed lett. Viszont itt fontos az alaplé szerepe, hiszen úgy lesz a kuszkusznak isteni íze. Pont ezért ha nincs otthon, főzzünk egyet leveskockából, vagy ha más nem szórjunk a kuszkuszhoz egy evőkanálnyi vegetát. Most medvehagymát (fagyasztott) és bazsalikomot használtam, de tetszés szerinte bármi mást lehet, viszont fontos, hogy friss legyen, hiszen a szárított fűszerek eléggé csikorognak egy ilyen ételben az ember foga alatt.



Hozzávalók

(Főételként 2 főre, köretként vagy előételként 4 főre)

- 2 közepes cukkini

- só, bors

- 12 dkg kuszkusz

- 1 kiskanálnyi vaj

- bő 1 dl alaplé (akár leveskockával)

- zöldfűszerek: nálam fagyasztott medvehagyma és bazsalikom

- mozzarella

Elkészítés

  1. A cukkiniket vágjuk ketté, sózzuk, borsozzuk, ha nem tusnak megállni, akkor a gömbölyű részéből vágjunk le egy vékony szeletet, hogy megálljon. 180°-os sütőben süssük puhára.
  2. A kuszkuszt tegyük egy tálba, öntjük rá a forró (!) alaplevet. (Annyi kell, hogy bőven ellepje.) Fedjük le, pár perc alatt kész. A levágott cukkini részeket vágjuk apróra a fűszerekkel együtt. A kuszkuszhoz, ha megszívta magát, keverjünk egy kiskanálnyi vajat, keverjük el alaposan a kuszkusszal.  
  3. A puha cukkini belsejét vágjuk ki (kanál és kés segítségével) vágjuk apróra és keverjük a kuszkuszhoz, amit töltsünk a cukkini hasába. A tetejére tegyünk vékonyra szelt mozzarellát, és grill fokozaton pirítsuk meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése