2013. július 9., kedd

Mézes, zabos kanadai almatorta

Aki nem szereti a túl édes, túl cukros sütiket, annak nagyon fog ízleni ez az egyszerűen elkészíthető édesség. Az egyik Dr. Oetker süteményeskönyv méltán kedvelt tortájáról van szó. Azért kanadai, mert eredetileg juharszirupos, viszont drágálltam egy kicsit úgyhogy mézzel csináltam. Egyébként egy különleges desszert, zabpehellyel készül, de ez kicserélhető rozspehelyre, vagy ami éppen van otthon.



Hozzávalók


- 15 dkg margarin vagy vaj

- 4 nagy evőkanál méz (vagy juharszirup)

- 5 dkg liszt 

- 1 púpos kiskanál sütőpor

- 3 tojás

- 12,5 dkg zab vagy rozspehely 

- 4-5 nagyobb alma (különböző fajtájúak, ha lehet)

- fél citrom reszelt héja

- 5 dkg hámozott szeletelt mandula

- 5 dkg mazsola


Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 190°-ra.
  2. A margarint habosra keverjük a mézzel, majd hozzáadjuk egyesével a tojásokat és jól elkeverjük. A sütőport és a lisztet összeszitáljuk és a masszához adjuk a citromhéjjal és a kimért zabpehellyel együtt.
  3. A mazsolát édes vízbe (pl: hígított szörp, vagy csak cukros) áztatjuk és a mikróban 20-30 msp alatt felmelegítjük. Ekkor a mazsola kicsit megszívja magát, és nem lesz száraz. Ez a lépés elhagyható. 
  4. Egy kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tészta 3/4-edét, majd rárakjuk a felkockázott almadarabokat. A maradék tésztából egy evőkanállal halmokat teszünk az almákra. Megszórjuk a mandulával és a lecsepegtetett mazsolával és az előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Kihűtve fogyasszuk, de melegen is nagyon finom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése