2013. június 8., szombat

Madártej

Ez az a desszert, amit senkinek sem kell bemutatni. Mindenki ismeri, mindenki szereti... Legalábbis én még nem hallottam soha embertől azt, hogy "Madártej, blááá, vidd innen..." Annak ellenére, hogy ez a finomság mindenki kedvence, mégis ritkán kerül asztalra azért, mert elég macerás elkészíteni. Sajnálom, de a bizakodóknak azt kell mondanom, hogy nem, nem találtam ki olyan receptet, ami ezt a nehézkes főzési eljárást megkönnyítené, vagy leegyszerűsítené. Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy aki elkészíti ezt az édességet, nem fog csalódni.





Hozzávalók 


- 3 l tej 

- 8 tojás

- 1 rúd vanília 

- 30 dkg cukor

- 2 marék mazsola (elhagyható)


Elkészítés

  1. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjét kezdjük el fényes habbá verni. Ha alakul adjunk hozzá 10 dkg cukrot, és verjük addig míg egész kemény lesz.
  2. Ezalatt 2,5 l tejet egy nagy fazékban kezdjünk el forralni a mazsolával és a maradék cukor felével. A vanília rudat vágjuk ketté hosszában, majd keresztben, és adjuk a tejhez. 
  3. A tojássárgákat verjük a maradék (10 dkg) cukorral addig ameddig kemény krém lesz belőle. Akkor jó, ha belenyúlunk egy kanállal, és utána meglátszik a kanál nyoma a krémben. 
  4. Ha a tej forr, akkor a fehérjét készítjük elő, és egy kanállal diónyi nagyságú darabkákat szaggassunk a tejbe. Mivel nőni fog a hab inkább kevesebbet tegyünk bele, mint amennyi sorosan elférne. A habgaluskákat 1-1,5 perc múlva fordítjuk meg és főzzük meg a másik felét is. Igazából akkor jó, ha egy enyhén megsárgul a felülete, de ez nem mindig látszik. A lényeg, hogy mind a kettő fele főjön egy kicsit. Ha kész a galuska tegyük egy nagy műanyag tálba (amiben szervírozni akarjuk) vagy üvegedénybe. Főzzük ki az összes galuskát.
  5. A keményre kevert cukros tojáskrémhez adjunk 5 dl tejet, majd keverjük teljesen homogénre. Adjuk aztán a folyadékot a forró tejhez. Folyamatosan keverjük, nehogy a tojás összeugorjon. Amikor rendesen elkeveredett egymással a tej és a tojásos folyadék, vegyük le a tűzről, és öntsük a galuskákra.
  6. Kihűtve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése